Начало НОВИНИ Проф. Йорданка Стоилова: Скритата заболеваемост разпространява вируса изключително много

Проф. Йорданка Стоилова: Скритата заболеваемост разпространява вируса изключително много

0

Имаме непрекъснато надбягване с вируса, каза пред БНР проф. Йорданка Стоилова, ръководител на катедра „Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации“ в Медицинския университет в Пловдив и главен координатор на Експертния съвет по епидемиология. В коментара си по въпроса готово ли е обществото за ново втвърдяване на ограничителните мерки заради нарастващата заболеваемост от Covid-19 тя изтъкна:

„Обществото едва ли ще има момент, в който ще бъде готово. Общественият огън е много голям. Той е такъв в цяла Европа и в света. На хората наистина им омръзна, нямат търпение, имаме много големи икономически проблеми. Пандемиите, особено острите респираторни, базирани на такива заболявания, винаги имат огромно медицинско значение, огромно икономическо значение, съответно политическо значение.“

Проф. Стоилова открои епидемиологичните показатели, които според нея са обезпокоителни.

На 14-дневна база имаме увеличаване на заболеваемостта, която варира в широки граници. Най-вероятно в началото на другата седмица този индекс ще бъде повишен, прогнозира епидемиологът в предаването „Преди всички“.

Промяната във възрастовата структура е другият фактор – нараства заболевамостта под 19 години, дори при малки деца. Това се дължи на британския вариант, който вече има дял над 80% при нас, посочи Йорданка Стоилова. 

„Засега у нас циркулира този британски вариант. Хубавото е, че доста неща за него се знаят вече.“

Има скрита заболеваемост, хората не се диагностицират или сами се диагностицират. Това изключително разпространява болестта“, коментира проф. Стоилова.

Проф. Йорданка Стоилова акцентира и върху „непредсказуемото разнообразие на клиничното протичане“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук