Начало НОВИНИ Италия затяга ограниченията на фона на „нова вълна“

Италия затяга ограниченията на фона на „нова вълна“

0

Магазините, ресторантите и училищата ще бъдат затворени в по-голямата част на Италия в понеделник, като премиерът Марио Драги предупреждава за „нова вълна“ от избухването на коронавируса.

Италия, която преди една година наложи една от първите национални блокировки, отново се бори да ограничи бързото разпространение на инфекциите.

Страната отчита повече от 100 000 смъртни случая, свързани с Covid-19, което е второто най-високо ниво в Европа след Обединеното кралство.

Кампанията за ваксинация в Италия е засегната от закъснения, както се наблюдава и в други държави в Европейския съюз.

Миналата седмица правителството в Рим блокира износа на 250 000 дози ваксина Оксфорд-АстраЗенека за Австралия, за да се справи с недостига на ваксини.

От понеделник училища, магазини и ресторанти ще бъдат затворени в повече от половината Италия, включително двата най-гъсто населени града – Рим и Милано.

Жителите ще трябва да останат у дома, освен поради работа, здравословни пичини или други основни.

Допълнителните ограничения ще продължат до Великден, съобщиха от офиса на г-н Драги, а през Великденския уикенд цялата страна ще бъде превърната във високорискова „червена зона“.

„Наясно съм, че днешните ограничения ще имат последици върху образованието на децата ви, върху икономиката и върху психичното здраве на всички“, каза г-н Драги.

„Но те са необходими, за да се избегне влошаване на ситуацията, което ще изисква още по-строги мерки.“

Случаите нарастват в цяла Италия през последните шест седмици, надхвърляйки 25 000 случая на ден.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук