Начало НОВИНИ Ути Бъчваров: Спектакъл няма. Има само разочаровани зрители, тъжни актьори и завеса,...

Ути Бъчваров: Спектакъл няма. Има само разочаровани зрители, тъжни актьори и завеса, която не се вдига…

0

Като правнук на Стоян Бъчваров, с гордост нося тази фамилия. С гордост съм трето поколение театрал – човек, който обича да бъде и на сцената, но и да е зрител. Театърът, създаден преди хилядолетия, носи на всички нас – на тези, които играят и на тези, които гледат, чувство на екстаз. И  дълбоко удовлетворение от съпреживяното. Било то тъжно, смешно, драматично…

Днес стоях пред затворения театър на Варна, носещ името на моя прадядо. На 12 март трябваше да има голямо тържество. Навършват се 100 години от създаването на театралната трупа във Варна. Тогава градската управа чрез конкурс възлага на Стоян Бъчваров да създаде професионална трупа, която да накара града да стъпи на поредното стъпало на цивилизацията.

Парите са сградата са събрани чрез дарения от всички граждани и през 30-те години театърът отваря врати – великолепна сграда, построена по проекта на великия архитект Никола Лазаров, в която и до днес се случва магията, наречена театър, опера… спектакъл. Актьори и зрители от различни поколения се учат да съпреживяват, да чувстват и да вървят напред.

Да, ние сме в момент на криза. Светът е объркан, още повече и нашата малка България. С гръмка заповед на регионално ниво във Варна, всички театри и спектакли са спрени. Eдин ден за малко са позволени, после пак са спрени. Днес, на 13 март, пак са отворени. Не искам да влизам в детайли относно сложната препирня между областен управител, здравни институции, директор на театър, актьори и за капак – градската мълва, че заради желанието на президента, който по време на изборна кампания решава да посети тържеството, ВСИЧКО Е СПРЯНО. В крайна сметка всичко е забранено… 

И в същото време в паралелния свят на Варна моловете, ресторантите, фитнес центровете, игралните зали работят с пълна пара. Извинявайте… с един час намалено време. Вместо да затворят в 23.00, те ще затворят в 22.00 часа. Каква трагедия! На някой може да му се пие до по-късно.  

Ние не искаме да пиете от нашата енергия, от нашето чувство на доблест, радост и мъка. Вие не го заслужавате! Няма по-тъжно нещо от лош актьор и разочарована публика. Затова е по-добре да не си го причиняваме. Спрете да мислите, че някой харесва вашия театър.

Един истински разочарован зрител, горд правнук на Стоян Бъчваров – един от строителите на съвременна България.

Ваш,  

Ути Бъчваров, който от сърце ще празнува 100-годишнината на Варненския драматичен  театър „Стоян Бъчваров“. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук