Начало НОВИНИ Какво въздействие ще има легализацията на канабис в Мексико върху трафика на...

Какво въздействие ще има легализацията на канабис в Мексико върху трафика на наркотици?

0

Една от основните мотивации за легализирането на марихуаната в Мексико е борбата с наркотрафика.

Камарата на депутатите тази седмица одобри законодателството, което позволява използването на марихуана с развлекателна цен, за да се съобрази с мандат от Върховния съд, който обяви забраната му за противоконституционна.

През 2020 г., въпреки затварянето от пандемията на COVID-19, Мексико регистрира 34 515 жертви на убийства, почти равна на рекордното ниво от 34 582 убийства през 2019 г.

Според неправителствената организация Semáforo Delictivo, 80% от убийствата, регистрирани всяка година в страната, се дължат на организирана престъпност, конфронтации и уреждане на сметки. Поради тази причина директорът на организацията Сантяго Роел не се съмнява, че „регулирането на марихуаната и други лекарства, които имат черен пазар в Мексико, може да допринесе за намаляване на насилието“.

„Единственият начин за борба с това насилие е чрез икономически принципи, а не чрез куршуми“, каза Роел Съндей пред EFE, който вярва, че легализацията ще премахне картелите на пазара на наркотиците.

Новият федерален закон за регулиране на канабиса и реформите на Общия здравен закон и Наказателния кодекс, обсъдени в Конгреса, предвиждат разширяване на разрешеното притежание на марихуана до 28 грама, отглеждане на осем растения у дома и разрешителни за засаждане и продажба на канабис за развлекателни цели.

Така латиноамериканската държава ще се присъедини към Ургугвай, Канада и няколко щата на САЩ, които са регулирали въпроса. 

Директорът на Semaphore Delictivo смята, че този регламент идва „късно“, тъй като Мексико е трябвало да бъде „пионер“ в света в резултат на насилието, което търпи. Той твърди, че САЩ, най-големите потребители на наркотици в света, традиционно използват Мексико като „изкупителна жертва“, обвинявайки латиноамериканската държава за продажбата на наркотици и настоявайки тя да не регулира дрогата.

Според института RIA, който разследва политиката за наркотиците на мексиканска територия, производството на марихуана в тази страна варира между 15 000 и 27 000 тона годишно.  

Площта на посевите е около 114 000 хектара, 72% от които са в региона, известен като Златния триъгълник, разположен между щатите Синалоа, Чихуахуа и Дуранго.

Изследователят Фалко Ернст от организацията Crisis Group каза пред EFE, че узаконяването е положително, тъй като може да изпразни затворите на нискомащабни потребители и продавачи. Но той изрази, че „има съмнения относно намаляването на нивата на насилие, тъй като марихуаната за повечето картели вече не е толкова актуална, колкото другите наркотици“.

Въпреки че все още смята Мексико за „най-големия източник на предлагане на марихуана в Съединените щати“, той посочва, че присъствието му намалява, от 287 000 килограма през 2018 г. на 249 000 килограма през 2019 година.

Той подчертава „големите количества“ на фентанил, хероин, метамфетамини и кокаин, разпространявани от картела на Jalisco Nueva Generación (CJNG) и картела Синалоа в САЩ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук