Начало НОВИНИ ООН осъжда насилствените репресии в Бирма, които са причинили най-малко 39 смъртни...

ООН осъжда насилствените репресии в Бирма, които са причинили най-малко 39 смъртни случая

0

Специалният пратеник на Организацията на обединените нации (ООН) в Бирма, Кристин Шренер Бъргенер, осъди тази неделя, 14 март, „непрекъснатото кръвопролитие“ в нацията докато военните се противопоставят на международните призиви след последния ден на мобилизации, в който 40 души са загинаха.

„Продължаващата жестокост, включително срещу медицинския персонал, и разрушаването на публичната инфраструктура, сериозно подкопава всяка перспектива за мир и стабилност“, предупреди висшият служител.

Представителят на ООН също обясни в изявление, че е чул лично от контактите си в азиатската нация „сърцераздирателни разкази за убийства, малтретиране на протестиращи и изтезания на затворници през уикенда“. 

Според специалния пратеник армията и военните на власт пренебрегват призивите за „умереност, диалог и пълно зачитане на правата на човека и основните свободи“, включително тази на Съвета за сигурност.

В тази ситуация Шранър призова международната общност, включително регионалните власти, да се обединят „в знак на солидарност с хората в Бирма и техните демократични стремежи“. Той увери, че „се доверява“ на усилията на регионалните лидери и членовете на Съвета за сигурност да „успокоят ситуацията“.

39-те смъртни случая са настъпили по време на протести срещу военния преврат на 1 февруари, с който въоръжените сили поемат командването в Бирма, според баланса на Асоциацията за помощ на политически затворници в Бирма. Междувременно военната диктатура обяви въвеждането на военно положение в райони на град Рангун.

Местните медии изчисляват, че броят на смъртните случаи може да е много по-голям. Повечето смъртни случаи предния ден са настъпили в Рангун, където войските са стреляли по протестиращи в най-малко девет квартала в града, най-многолюдните в щата.

Военната хунта, която взе властта в Бирма през първия ден на февруари, обяви снощи по държавния канал MRTV въвеждането на военно положение в популярния квартал Хлаинг Тан Яр.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук