Начало НОВИНИ Бизнесменът Пламен Бобоков и президентския секретар Пламен Узунов съдят прокуратурата

Бизнесменът Пламен Бобоков и президентския секретар Пламен Узунов съдят прокуратурата

0
Бизнесменът Пламен Бобоков и президентския секретар Пламен Узунов съдят прокуратурата. Делото е заведено по Закона за отговорността на държавата, а всеки от тях иска по 26 хил. лева от държавното обвинение като обезщетение за неимуществени вреди.
Бобоков и Узунов претендират, че заради липсата на последващи действия от страна на прокуратурата след 9 юли 2020 г. двамата са в непрекъсната несигурност. Държавното обвинение нито внася акт, нито пък прекратява разследването, информират от в. “Сега”. 

На 4 март Софийският градски съд е разпоредил на прокуратурата да бъде пратен препис от исковата молба. Тепърва ще се разменят книжа, преди делото да тръгне по същество.

Бобоков и Узунов бяха задържани на 9 юли м.г. при нахлуването на прокурори и служители на бюрото за защита на главния прокурор в президентството. 

Припомняме, че рейдът на “Дондуков 2” преля и чашата на общественото недоволство през лятото на изминалата година и доведе до избухването на антиправителствените протести. Разследването срещу Бобоков и Узунов е за търговия с влияние и е отделено от голямото дело „Боклукгейт“, в което бе замесен и бившият вече зам.-министър на МРРБ Красимир Живков. 

Според прокуратурата от ноември 2019 г. до края на януари 2020 г. в Русе и София Бобоков се сговорил с Узунов да вършат в страната или в чужбина търговия с влияние и престъпления по служба. Освен това в периода от май до август 2019 г. чрез 21 деяния склонил Пламен Узунов да наруши служебните си задължения, за да набави за себе си облага – своевременното получаване на достоверна информация за случващото се в политическия живот на Либия и Украйна. Информацията му била необходима за вземане на решения, свързани с икономическите му интереси в тези държави. С тази информация той не можел да се сдобие по правомерен начин, твърди обвинението. Така била разгласена информация, станала известна на Узунов по служба. Стигнало се и до уронване на престижа на президентската институция сред гражданите и застрашаване на националната сигурност чрез разкриване на оперативния интерес на Служба „Военна информация“, твърди прокуратурата.

През юли докато гледаше мярката за неотклонение на Бобоков, спецсъдът постанови, че доказателствата не стигат за извода, че той умишлено е склонил Узунов да извърши престъплението по служба. Съдът не може да изведе извод дори за намек за такова действие от страна на Бобоков. Събрани са убедителни доказателства за това, че Бобоков е получил от Узунов данни за политическата обстановка в Либия и Украйна през приложението WhatsApp. Става дума обаче за данни от открити източници, а не за секретна информация, записа в определението си съдия Ангелина Гергинска.

По-късно различни съдилища обявиха и 72-часовото задържане, разпоредено от прокурор, за Узунов и за Бобоков, за самоцел и произвол. Решението за Узунов е окончателно, а това за Бобоков тепърва ще се гледа на втора инстанция от Административния съд в София.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук