Начало НОВИНИ Детски брак в Сирия: 1 на 4 момичета е принудено да се...

Детски брак в Сирия: 1 на 4 момичета е принудено да се омъжи

0

Десет години след избухването на гражданската война в Сирия, която се случи през март 2011 г., принудителните детски бракове са се увеличили в тази близкоизточна държава, тъй като този проблем засяга всеки четвърто непълнолетно  момиче в Сирия.

В допълнение към конфликта, момичетата и жените също изпитват сексистка агресия в домовете, насилие и сексуален тормоз. „Конфликтът в Сирия  продължава да бележи живота на милиони деца, и особено на момичета и юноши, на които е отнето детството и чиито права продължават да се нарушават постоянно“, заяви генералният директор на Plan International – Конча Лопес, в изявление .

През 10-те години на конфликта броят на момичетата, принудени да се оженят преди 18-ия си рожден ден, се е умножил: той е нараснал от 13% през 2011 г. на 26% през 2021 г.

Детският брак остава широко разпространена практика в Близкия изток. Въпреки че законната възраст за сключване на брак е 18 години в страни като Египет, Йордания, Судан и Сирия, това се анулира от допълнителни закони, които го позволяват, ако „се счита за най-добрият вариант“. Междувременно в Ливан няма минимална възраст за брак.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук