Начало НОВИНИ ЕК ще представи предложението си за създаване на „дигитален зелен паспорт“

ЕК ще представи предложението си за създаване на „дигитален зелен паспорт“

0

На 17 март Европейската комисия ще представи предложението си за създаване на „дигитален зелен паспорт“. Документът ще служи като средство за пътуване с туристическа или работна цел. Тъй като „зеленият пропуск“ ще бъде законодателно предложение, той ще трябва да получи одобрението на Европарламента. Идеята е да влезе в сила съвсем скоро, за да улесни пътуванията в Европейския съюз. Паспортът ще бъде електронен и ще съдържа информация дали дадено лице е ваксинирано или не, ако не е – какъв е резултатът от PCR теста му или пък информация, че се възстановява след Covid-19, обясни председателят на европейската комисия Урсула фон дер Лайен:

„Говорим за минимално количество данни, необходими за всеки сертификат. Държавите-членки трябва да побързат с подготовката и въвеждането им в националните здравни системи, ако искаме ковид сертификатите или дигиталните зелени паспорти да влязат в сила до лятото. Европейската комисия ще координира работата по сигурността и оперативната им съвместимост.“

В средата на март Европейската комисия ще обсъди въвеждането на задължителен цифров паспорт за ваксинация за всеки, който иска да се движи свободно в рамките на Европейския съюз (ЕС). Проектът се обсъжда активно на национално ниво.

За да получите зелена карта, трябва да представите сертификат за ваксинация с лекарства, одобрени от Европейската агенция по лекарствата (EMA). Списъкът включва четири ваксинации срещу COVID-19: Pfizer-BioNtech, AstraZeneca, Moderna и Johnson & Johnson.

Ако страната не е осигурила на гражданина безплатен достъп до горепосочените лекарства, може да се издаде паспорт въз основа на отрицателен тест covid или сертификат за възстановяване от заболяване.

За мнозина ваксинационните паспорти са шанс да се върнат към нормален социален живот, в който ще има забавления и пътувания. Критиците на паспортите за ваксинация обаче повдигнаха въпроси както за осъществимостта на иновацията, така и за нейната етика.

Практически трудности
Инициативата не може да се приема сериозно, докато ваксините не станат достъпни за всички, което сега изглежда много далечно събитие, каза Симона Виетина, член на италианската Камара на депутатите от партията Forza Italia.

– В противен случай мярката ще направи всички, които не са били ваксинирани, по-малко конкурентоспособни. Съществува риск от принудително спиране на бизнеса с чуждестранни партньори, което например Италия не може да си позволи. Бих могла да считам този паспорт за жизнеспособен не само когато ваксината стане достъпна за всички, но и когато може ефективно да се бори с всички известни щамове “, каза тя пред Октагона.

Днес, поради неизпълнението на плана за доставка на ваксини от AstraZeneca и Johnson & Johnson, процесът на ваксиниране се забави в много страни от ЕС. Редица държави, включително Италия, мислят за закупуване на алтернативни ваксини от Русия и Китай. Ако обаче следвате директивите на ЕС, ваксинацията с тези лекарства няма да даде на европейците, които са ги използвали, правото на „зелена карта“.

В същото време правителствата обмислят въвеждането на паспорти за ваксинация за пътуване в страната и осигуряване на достъп до различни услуги. Италия подготвя план за възобновяване на туризма, при спазване на редица условия за безопасност. Пътуващите, които възнамеряват да останат в хотели, нощувки със закуска, къмпинги или ваканционни домове за повече от една седмица, се очаква да представят сертификат за ваксинация или отрицателен тест за COVID-19 при влизане.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук