Начало НОВИНИ По света се изхвърлят 3 милиона маски на минута

По света се изхвърлят 3 милиона маски на минута

0

Последните изследвания разкриха това, че по време на пандемията на коронавируса в света се изхвърлят 3 милиона маски всяка минута. Експертите уверяват, че невъзможността да се види проблемът навреме ще доведе до голям проблем за околната среда.

Тревожен детайл на тези елементи, от съществено значение за предотвратяване на разпространението на COVID-19, е фактът, че няма начин да се обеззаразят и рециклират безопасно. Това би било по-голям проблем от найлоновите торбички на фона на усилията за намаляване на замърсяването на планетата.

Визследването е обяснено, че когато бъдат изхвърлени, маските се разпадат на опасни микрофибри и че е вероятно също да транспортират химикали, които са вредни за околната среда.

”С нарастващите съобщения за неправилно изхвърляне на маските, спешно е да се признае този възможен екологичен ефект и да се предотврати превръщането му в следващия проблем“, предупредиха специалистите – Елвис Генбо Сю от Университета на Южна Дания и професора по гражданско и екологично инженерство Жийонг Джейсън Рен от университета в Принстън, които ръководят изследването.

Въпреки че маските са най-добрите сюзници за намаляване на вирусното предаване, съставът им от много различни материали ги прави трудни за рециклиране.

„Общите хирургически маски за еднократна употреба са направени от три слоя“, обясняват изследователите. „Външният слой е направен от неабсорбиращ материал (напр. полиестер), който предпазва от пръски течности. Междинният слой е нетъкан текстил (полипропилен и полистирол), създаден чрез процес на разтопяване, който предотвратява капки и аерозоли чрез електростатичен ефект. И накрая, вътрешният слой е направен от абсорбиращ материал като памук, за да абсорбира парите”, уточняват те.

Разграждането на продукта на микро- и нанопластични влакна с размер по-малко от 5 мм и 1 мм се случва за няколко седмици.

Според проучването е установено, че микропластмасите пътуват във въздушни течения и са наблюдавани в Алпите, Антарктида и „зоната на смъртта“ на връх Еверест.

В научния доклад авторите предлагат метод, който може да сведе до минимум екологичните последици от маските.

Учени от Кралския технологичен институт в Мелбърн (Австралия) успяха да разработят настилка, направена от рециклирани маски. Инициативата има за цел да помогне за намаляване на въздействието върху околната среда.

„Знаем, че дори тези маски да се изхвърлят правилно, те ще отидат на сметището или ще бъдат изгорени. Пандемията COVID-19 не само създаде глобална здравна и икономическа криза, но също така имаше драматични ефекти върху околната середа.“ Това каза Джи Ли, професор, ръководещ проекта в Австралия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук