Начало БЪЛГАРИЯ Директорът на „Пирогов” роф. Асен Балтов настоява за двуседмични строги мерки

Директорът на „Пирогов” роф. Асен Балтов настоява за двуседмични строги мерки

0
Директорът на спешната болница „Пирогов” проф. Асен Балтов смята, че е необходимо да се въведат строги мерки срещу коронавируса на национално ниво за срок от две седмици. Пикът щял да бъде около 10 април.
„Поне за 2 седмици трябва да се затворят детски градини и училища, както и ресторантите. Трябват ни тези две седмици, за да преодолеем този сериозен пик, който ни очаква. Тъжното ще е ако няма места в болниците, не в ресторантите”, заяви той в ефира на Нова телевизия.

„В „Пирогов” ситуацията е както навсякъде. 400 са леглата при нас, но се запълват бързо. Към днешна дата имаме 390 души, настанени в болницата, от които 10 деца. 40 пациенти са интубирани, на апаратна вентилация. Поемаме всички, които идват, прави им се диагностика и ако няма легла с кислород, а състоянието им го изисква – ги пренасочваме към друга болница със Спешна помощ. Всеки ден се изписват между 25 и 35 души. Човек не може да остане без болнична помощ, навсякъде сме осигурили кислород. Има болници, които все още имат свободни легла”, добави проф. Балтов.  

„От 46 постъпили в болницата, само двама не са с британския вариант на коронавируса. Възрастта пада, това което направихме е да увеличим детските легла. В момента децата, настанени в „Пирогов“ са 10 и всичките са с пневмония и на антибиотично лечение. Мисля, че британският вариант протича по-тежко и е по-заразен. Рискът при него е по-голям и няма как да седим в една стая 15 минути и да не се заразим“, категоричен бе проф. Балтов.

По думите му увеличава се и броят на родилки с коронавирус.

„Директорът на „Майчин дом“ проф. Костов също заяви вчера, че са подготвени“, добави шефът на „Пирогов“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук