Начало БЪЛГАРИЯ Д-р Георги Миндов : Трябваше да се види, че цяла Европа гори,...

Д-р Георги Миндов : Трябваше да се види, че цяла Европа гори, а не да се хвалим, че нашите мерки са най-слабите.

0
„Не трябваше да се затваря, трябваше малко да се засилят мерките. За да постигнем ефект, ако сега приложим по-рестриктивни мерки, това ще е в средата на април. Ще трябва да ги лекуваме вкъщи. Няма как да направим кислородотерапия вкъщи. Препълнените болници влошават рязко качеството“, заяви д-р Георги Миндов – председател на организацията на общопрактикуващите лекари в София.

„Трябваше да се види, че цяла Европа гори, а не да се хвалим, че нашите мерки са най-слабите. Трябваше да има по-силни мерки, за да не умират хора и да не се претоварват болниците. Това е огромна вълна, която ще ни залее“, подчерта той.

И добави, че в един момент излиза по-добре хората да са си вкъщи, докато нямат нужда от кислород. Когато сатурацията падне под 90, това означава нужда от кислород и най-вероятно има пневмония. Какво може да направи личният лекар, когато пациент има нужда от кислород?! Нищо, изтъкна д-р Миндов.

„Нямаме подаден критерий от институция, да кажем РЗИ, за хоспитализация. Когато пациент се влоши, няма механизъм да го освободя от карантината. Той трябва на собствен риск от финансова санкция да избяга от карантината и да си направи снимка. Не можем да управляваме процеса в домашни условия“, оплака се личният лекар пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че няма ваксини у нас и затова няма голямо значение по какъв ред се ваксинират отделните групи. А д-р Миндов има само един случай, в който цяло семейство се отказва от ваксиниране с AstraZeneca.

Колкото е по-млад ваксинираният, толкова по-неприятни усещания има – по-силен имунен отговор дава, но без разболяване, стана ясно още от думите му.

„Сложил съм 3 флакона от въпросната спорна партида и близо месец няма оплаквания. С друга ваксина има неприятен инцидент в момента на поставянето на втора доза. Дори от притеснение човек може да направи инфаркт. Ще има ваксини, това трябва да го знаят всички. Имаме възможност да работим с RNK ваксините“, заяви д-р Миндов.

„Не е нормално лекар да се реди за ваксини. Не може да ни показват като на опашка за банани. Личните лекари не са останали за 10 лева. Искаме да бъдем третирани като най-мощния инструмент в момента; да имаме достъп до всички получавани в България ваксини; да имаме по-широк достъп до информация и да участваме интензивно в процеса. На нас трябва да се набляга и да се разчита, готови сме“, настоя още той.

Предишна статияCOVID-19: 4201 са новозаразените у нас за последното денонощие
Следваща статияБензинът и дизелът пак рязко тръгнаха нагоре

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук