Начало НОВИНИ Китай: „Не очакваме една среща да разреши всички въпроси със САЩ.“

Китай: „Не очакваме една среща да разреши всички въпроси със САЩ.“

0

Посланикът на Китай в САЩ Цуй Тианкай посочи, че страната му не очаква, че „една среща ще разреши всички въпроси между Китай и САЩ“, в навечерието на началото на важна среща между представители на Пекин и Вашингтон в Аляска.

„Разбира се, не очакваме нито една среща да разреши всички въпроси между Китай и САЩ. Поради тази причина нямаме твърде високи очаквания, нито се заблуждаваме с това “, каза Цуй, цитиран от държавния вестник China Daily тази сряда, 17 март.

В разговор с китайската преса Цуй подчерта официалната червена линия за неотдаване на йота по въпроси, свързани със суверенитета, националното единство или териториалната цялост, въпроси, за които „няма място“ нито за споразумението, нито за отстъпките.

Тези три ключови въпроса за Китай са свързани, наред с други, със суверенитета на Тайван и твърденията за нарушения на човешките права срещу мюсюлманските малцинства в региона северозападен Китай от Синдзян.

„Ако те (САЩ) вярват, че Китай ще се поддаде и ще постигне споразумения под натиск от други страни или че Китай иска да постигне резултати на тази среща, като приеме едностранни искания, мисля, че трябва да спрат да се самозалъгват, тъй като това отношение ще доведе само до задънена улица ”, каза дипломатът.

„На тази среща ще изясним позицията си, каза Куи, и няма да правим компромиси или да правим отстъпки по тези въпроси, за да създадем така наречената„ атмосфера “. 

Лидерът на китайската дипломатическа легация в САЩ увери, че „и двете страни ще дойдат искрено и ще си тръгнат с по-добро разбиране на другата страна“.

Предишна статияДжо Байдън се хвърля срещу Владимир Путин и Русия се обажда на американския посланик
Следваща статияНационален локдаун за 10 дни от 22 март

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук