Начало НОВИНИ Испания одобрява правото на асистирана смърт

Испания одобрява правото на асистирана смърт

0

Испания става седмата държава в света, където евтаназията ще бъде законна.

Евтаназията е законна също в Холандия, Белгия, Люксембург, Канада и Колумбия. В последната изброена държава е одобрена по решение на Конституционния съд, но без Парламентът да приеме закона.

В Испания тези, които са навършили пълнолетие и страдат от „сериозно и нелечимо заболяване“ или „сериозно, хронично и недееспособно състояние“, които засягат автономността и пораждат „постоянно и нетърпимо физическо или психологическо страдание“, могат да го поискат.

Кандидатите ще бъдат информирани за наличните алтернативи и палиативни грижи; ще трябва да потвърдят воляра си да умрат поне четири пъти, делото им ще бъде анализирано няколко пъти и могат да го оттеглят по всяко време. Здравните специалисти могат да се възползват от възражението по съвест.

„Комисията за гарантиране и оценка“, съставена от медицински персонал, ще наблюдава всеки случай и ще бъде в крайна сметка отговорна за разрешаването му.

След като беше изменен от Сената, Конгресът най-накрая одобри закона този четвъртък с гласуването в полза на 202 от 350 депутати, със 141 против и 2 въздържали се.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук