Начало БЪЛГАРИЯ Д-р Димитър Попкутуев: Ударете ни, г-н премиер, ние сме вашите масички и...

Д-р Димитър Попкутуев: Ударете ни, г-н премиер, ние сме вашите масички и ни е приятно как лъжете

0
Да, да знаем: Всичко в името на човека, всичко за благото на човека. Изтъркано и фалшиво, но Вие, г-н премиер, и Вие, г-н министър не спирате да го повтаряте, сякаш това ще ви направи по-убедителни. Дори в хаоса от неаргументирани мерки личи, че обслужвате други интереси, а не на гражданите.
Да вземем болничните легла. Биете тревога, че не достигат, че има натиск от увеличаването на броя на болните, че медицинските екипи изнемогват. Проблем има, но в болниците, където пълноценно функционират ковид-отделения и персоналът дава всичко от себе си, без да се щади.

Защо обаче вие двамата не кажете статистиката за броя на леглата за ковид-болни в различните болници? Колко са в Правителствена болница? Колко са в частните здравни заведения? Нали работят със Здравната каса – колко от техния ресурс е ангажиран? Съобщете бройките и да сравним. Ще стане кристално ясна тенденцията едни да се товарят до изнемогване, а други да наблюдават отстрани.

Абсурдно е да се твърди, че леглата не стигат. Осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за Европейския съюз – у нас тя е 759.6 на всеки 100 000 души, а в ЕС – 504.3 на 100 000 души. За сравнение – по този показател Германия заема първо място в ЕС – с 800.2 легла на 100 000 души от населението, а в Швеция осигуреността е най-ниска – 222.5 на сто хил.

България е на първо място в целия ЕС по осигуреност с легла за активно лечение – 616.8 на всеки сто хиляди от населението, след нас се нарежда Германия – с 601.5 на сто хил., като средната стойност за ЕС по този показател е 372.2 на сто хил.

У нас има общо 21 клиники за интензивно лечение, от които 20 са клиники по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Отделенията за интензивно лечение в страната са 277, от които 177 са отделения за анестезиология и интензивно лечение. Това е статистика отпреди година и половина.

Как е организирана работата на целия този ресурс обаче? Кажете, де!

Задъхват се болниците, които поемат ударите на кризата от първия ден. Чест и слава на хората в тях. Но другите? Г-н министър, защо няма командировани екипи от други заведения? Защо не организирахте ротация на екипите? Не смеете, защото така ви нареждат.

Има болници в момента, в които близо половината легла не са използвани. Не били за ковид болни? Ами направете ги. Нали се хвалите че през лятото сте обучавали медици – изкарайте ги, използвайте ги.

Борисов, сключил си договор само с АстраЗенека и никой в Брюксел не е виновен за това. Вината е само твоя. Обясненията ти и прехвърлянето на вината някъде другаде е опит да прикриеш лоши решения и може би умишлени.

Когато по време на пандемия бе разкрит огромен скандал в Правителствена болница с подправяни документи на пациенти, които не са били хоспитализирани, но са описани като такива, на това е трябвало да реагирате като във военно време. Нали твърдите, че се води война. Защо прикривате скандала? Не постъпват ли така мафиотите?

Борисов, Ангелов, кога ще придобиете смелост, за да съобщите реалния брой на болнични заведения в България? Да ги сравните с останалите страни? Ще помогнем: над 360 са те у нас! За сравнение в 17-милионна Нидерландия те са 120-130, а страната е в Топ 10 в света по качество на здравеопазването от години. Обяснете го!

Докторе, професоре, министре, кандидат гербаджийски депутате, не ги ли знаеш тези неща? Защо се държиш като пудел вместо да излезеш открито и да дадеш обяснения за тези фрапиращи диспропорции? Държат ли те с нещо?

Сигурно не си чувал, министре, че автобуси обикалят села и паланки, събират хора, които минават през съответни болници и лечебни заведения, където им се „поставя“ диагноза, хоспитализират ги по съответна клинична пътека. Повечето си мълчат защото се страхуват, пък и не са наясно много-много защо това се прави с тях. Не са малко и тези обаче, които са наясно, че става дума за източване на милиони по споменатите клинични пътеки. Публична тайна и омерта за мълчание.

Може да е популистко, но сметките изглеждат така: 5,4 млрд лева е бюджетът на Здравната каса за 2021 г. Ще се ползва от 360 болнични заведения. Лъвският пай от тези милиарди къде отива, г-н докторе, кандидат герберски депутат? Знаеш, много добре знаеш, но не очакваме да проговориш, защото си страхлив и вероятно зависим.

Затваряне на училища при отворени молове е лошо прикрит лобизъм, близък до „подпомагане“ на авери. Затворени заведения, а работещи предприятия със стотици служители – е същото.

Подпомагане на избрани фирми и бизнесмени, за сметка на други е мафиотски модел.

Знаят се и двата основни кръга, които държат вноса и разпределението на медицинска апаратура, консумативи и други материали. Те са свързани с две лица, управляващи от години държавата и назначаващи за министри послушковци. Който все пак се опита да защити позиция или да изрази несъгласие с мафиотския модел – довиждане. За всеки случай преди това го злепоставят и заливат с компромати.

Лъжите ви могат да минават пред гербери и идиоти, но хората виждат. Хората, които ти, Борисов, вчера отново обвини, че са виновни за увеличаване броя на заболелите. Но ти и с тези цифри се подиграваш. Защото статистиката ти е фалшива, според интереса. В ситуация като сегашната подобно поведение е престъпление. Данните за брой заболели са единствено на база информация от лаборатории и лечебни заведения. Няма данни за хилядите болни по домовете, които се лекуват от познати доктори, лични лекари, чрез информация от вече преболедували, съвети в интернет и пр. Те са много и не влизат в статистиката. Затова тя е невярна.

На мафията не й трябва реформирано здравеопазване, а корумпирано, оплетено в зависимости. Получава го – вие и го давате.

Попита онзи ден по БНР известна лекарка, няма ли да се намери поне един неин колега край премиера да удари по масата най-сетне. Не, няма. Той се обзавежда с хора-масички, по които той да тропа с юмрук, а те да се усмихват: Ударете пак, г-н премиер, много приятно ни стана…

Страхливци и некадърници, има новина за вас: Един ден ще отговаряте в съда за поведението си. Свитите милиони няма да ви спасят. А смъртта на много хора ще лежи на съвестта ви, масички такива!

Д-р Димитър Попкутуев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук