Начало НОВИНИ САЩ: 1 на 6 възрастни е напълно ваксиниран срещу COVID-19

САЩ: 1 на 6 възрастни е напълно ваксиниран срещу COVID-19

0

Всеки шести възрастен в САЩ е напълно ваксиниран срещу коронавируса, според данните тази събота от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Общо 42 979 656 души на възраст над 18 години вече са напълно имунизирани, тоест 16,7% от възрастното население на САЩ, от които 40% са на възраст над 65 години.

Досега властите на северноамериканската държава дадоха зелена светлина за спешна употреба на препаратите на Pfizer, Moderna и Johnson & Johnson (първите две изискват две дози, прилагани с интервал от няколко седмици, докато втората е еднодозова).

Около 21 милиона възрастни са напълно имунизирани с лекарството Pfizer; 19,7 милиона са получили двете дози ваксина на Модерна; и 2,15 милиона са ваксинирани с тези на Johnson & Johnson.

Правителството на президента Джо Байдън в петък надхвърли целта, която той постави в началото на своя мандат за прилагане на 100 милиона ваксини през първите си 100 дни на власт, когато вчера бе отбелязан 58-ият ден от неговото председателство.

Предвид добрите темпове на имунизация, президентът не изключи удвояване на тази цел и достигане на 200 милиона ваксини, приложени до 30 април, 100-ия ден от неговото правителство.

Въпреки този напредък в имунизацията, само половината от здравните работници (52%) са получили поне една доза от някои от ваксините в САЩ, сочи проучване, публикувано миналия петък от The Washington Post и от фондация Kaiser Family.

Сред онези, които все още не са ваксинирани, 18% заявяват, че възнамеряват да бъдат ваксинирани, в сравнение с 12%, които все още не са решили, и 18%, които го отхвърлят.

Всеки трети от респондентите посочва, че не вярва на безопасността на лекарствата, като се има предвид, че не са били достатъчно тествани. В това проучване, проведено между 11 февруари и 7 март, бяха разпитани 1327 здравни работници от цялата страна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук