Начало НОВИНИ Издирват 34-годишен скиор е изчезнал в Рила

Издирват 34-годишен скиор е изчезнал в Рила

0

Мъжът e от София. Движел се е последен, карал е по пистите, но и извън тях, пренебрегвайки предупрежднията за висока лавинна опасност. Загубилият се скиор не е бил добре екипиран за извънпистово каране, според планинските спасители.

34-годишен скиор е изчезнал в Рила, докато с група приятели карали ски в района на Картала над Благоевград. В момента се провежда спасителна акция по издирването му.

Мъжът e от София. Движел се е последен, карал е по пистите, но и извън тях, пренебрегвайки предупрежднията за висока лавинна опасност.

Групата младежи карали извън пистата в района над ски-зоната. Изчезналият мъж се е движел последен. В късния следобед открили, че 34-годишният скиор липсва.

Започнали да го търсят, но без успех. В 17,38 подават сигнал на 112, който е прехвърлен към екипа на ПСС , намиращ се на няколко километра от ски-зоната.

„Подават сигнал през системата на 112. някъде около час по-късно вече колегите са на терена. Ние имаме пост там, долу, на „Бодрост“, колегите се качват а кабинковия лифт и почват да обследват терена и стартираме акция. Вече би трябвало и втора група да се е включила“, каза представител на спасителната служба, цитиран от БНР.

Загубилият се скиор не е бил добре екипиран за извънпистово каране, според планинските спасители:

„Знаете, че там хората ходят основно да карат извън пистите. Просто човекът, доколкото разбирам, не бил особено подготвен – нямал лавинен уред. Не е бил добре екипиран за каране извън пистата.“

Спасителната операция продължава. Условията в планината са изключително тежки заради снеговалежа и високата лавинна опасност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук