Начало БЪЛГАРИЯ Мими Виткова: Едва ли за 10 дни ще успеем да пречупим кривата...

Мими Виткова: Едва ли за 10 дни ще успеем да пречупим кривата на заразата

0

„Едва ли за 10 дни ще успеем да пречупим кривата на заразата. Тази игра на отваряне и затваряне носи повече вреди, отколкото ползи“. Това заяви пред БНР д-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването, а сега председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.

Според нея е много по-трудно да се ограничи разпространението на коронавируса, когато е оставена заболеваемостта да достигне пикови стойности, а по-полезно за здравето на хората и за икономиката би било едно по-дълго затваряне.

„По-евтино ще излезе на обществото да платим обезщетение на затворените бизнеси, отколкото да се жертват човешки животи и да си играем на отваряне и затваряне“. Тя прогнозира, че след изборите ще се стигне до нов локдаун.

Мими Виткова подчерта, че решението за отваряне на училищата и заведенията от 1 март е било политическо и е било в момент, когато са нараствали стойностите на заразяване с Covid-19:

„Това не може да бъде вярно решение“, категорична беше д-р Виткова и добави, че медицинските специалисти „много тихо“ препоръчват реално необходимите мерки, за да не се противопоставят на политическите решения.

Заместването на всички легла с Covid легла води до изоставане на лечението на другата патология, смята тя.

„Никой не смее да каже, че нещата в здравеопазването вече са извън контрол“, заяви бившата министърка на здравеопазването и добави, че е грешка и това, че не е било ограничено движението на българите извън страната:

„Какъв е този Занзибар в разгара на пандемията. Нима човешкият живот не значи нищо? Какво общество сме?“.

По информация на БНР.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук