Начало НОВИНИ До забраната на Библията на Запад остава само една крачка

До забраната на Библията на Запад остава само една крачка

0

Сегашните САЩ (и до известна степен Западна Европа) не приличат на СССР от 1937 г., а на СССР от времената на „развития социализъм“

Изпълнителният директор на Mozilla Брандън Ейк бе принуден да напусне своя пост, след като дари $1000 на политическа кампания за защитата на традиционния брак

Волоколамският митрополит Иларион предположи, че джендърската идеология може да доведе до забрана на Библията на Запад. По тв канал „Русия 24“ той каза: „Европейската идеология в основата си става антирелигиозна. Постулатите, които са непоклатими за един религиозен човек, са забранени. Все по-често чуваме, че на християните е забранено да носят кръстове на телата си и че те може да бъдат уволнени, защото ги носят под ризата си. Слушаме, че хората са принудени да следват джендърската идеология, според която човек може да избира своя пол. Е, тогава можете лесно да забраните Библията, където още на първите нейни страници пише, че „Бог е създал човека по свой образ и подобие, и е сътворил мъжа и жената“. Тоест, ние изхождаме от предпоставката, че полът е това, което е дадено още при раждането и това не може да бъде променено“.

Може ли Библията да бъде забранена на Запад? От една страна, подобна мисъл изглежда нелепа — ще перифразираме заглавието на известния роман на Синклер Луис „за тях това е невъзможно“. От друга страна, много неща доскоро бяха невъзможни.

Ако преди 20 години някой писател покажеше в своя антиутопичен роман всичко, което сега четем в новините – за принудителната ЛГБТ индоктринация в училищата; за уволненията и прекратяването на трудовите договори заради идеологически неблагоразумни изявления; за фалшифицираните избори; „деплатформинг“, или за лишаване на лицето от възможността да изрази своята „грешна“ позиция в социалните мрежи; за борбата срещу „белия супремасизъм” в областта на физиката, математиката и класическата музика; за лудите тълпи от активисти, подражаващи на нашите комсомолци от 1920-те години, както и на китайските хунвейбини от времето на „културната революция“; за „джендър неутралните тоалетни“ и престъпниците мъже, които се обявяват за жени, за да попаднат в женските затвори, където след това изнасилват своите съкилийнички – то той щеше да бъде сериозно подложен на критика за своята необуздана и мрачна фантазия.

Има остър вътрешен конфликт между тези, които държат на християнските корени на западната цивилизация и тези, които биха искали да изкоренят тези корени. Ще доведе ли това до забраната на Библията? Не е нужна официалната забрана. В късния СССР никой не бе преследван заради това, че има Библия. И ако тя е във вашите ръце (например подарена от „пътуващ“ роднина), тогава да я държите в своя дом като паметник на световната литература не беше забранено. Нещо повече, човек дори можеше да ходи на църква и да участва в богослужения, и с това не нарушаваше никакви съветски закони. Формално Конституцията гарантираше свободата на съвестта.

Друго нещо е, че ако проявите интерес към религията, можете да „прецакате своята характеристика“. „Характеристиката“ – струва си да се обясни за онези, които не са от онова време – е малък текст, на един лист хартия, който описва вашия характер (за мене беше написано „донякъде затворен и не се сближава лесно с хората“), вашите заслуги и неуспехи и по-специално отношението ви към религията. За мен бе написано „безразличен към религията“, което по онова време беше абсолютно вярно.

„Добрата характеристика“ беше важна за постъпване в университет или за работа. „Лошата“ – означава, че макар и да не е записано във всички закони, вие сте с ограничени права и няма кариера вас. Ако се знаеше, че сте вярващ, това означаваше лоша, „прецакана“ характеристика.

Сегашните САЩ (и до известна степен Западна Европа) не приличат на СССР от 1937 г., както понякога ние говорим, а на СССР от времената на „развития социализъм“, когато няма да ви застрелят и — най-вероятно – дори няма да бъдете затворени, но с „прецакана характеристика“ ще бъдете ефективно изтласкани от социалния живот и ще трябва да търсите по-безперспективна работа.

Да имате Библия не е забранено, но публичното цитиране може да ви навлече неприятности. Например финландският главен прокурор Райя Тойвяйнен образува наказателно дело срещу бившия министър на вътрешните работи Пайви Расанен за цитиране на пасаж от Библията в нейния Facebook – Рим. 1: 24-27, който осъжда хомосексуалността. Прокурорът смята, че библейският цитат попада в закона, забраняващ реч на омразата. 

Британският лекар Дейвид Дрю беше уволнен за цитиране на Библията по време на работа, Мониф Стърлинг в САЩ беше уволнена от армията за отказ да премахне библейските цитати от своя компютър и така нататък. Придържането към библейския възглед за брака като съюз на мъж и жена може да означава и уволнение и дори изпълнителният директор на Mozilla Брандън Ейк бе принуден да напусне своя пост, след като се разкри, че той е дарил $1000 на политическа кампания за защитата на традиционния брак…

Каква е причината, че Запада, който преди 30 години виждаше себе си като опора на „християнската цивилизация“ срещу „безбожния комунизъм“, сега приема много от съветските практики? Това, което лежи на повърхността, е укрепването на ЛГБТ идеологията, която по принцип е несъвместима със свободата на религията. Всички традиционни религии ценят семейството и раждането, а безплодните извращения не се одобряват. Всяко неодобрение, изразено под каквато и да е форма, от гледна точка на ЛГБТ идеологията, е „реч на омразата“. Нещо повече, „реч на омразата“ е дори простото изявление на библейската етика в областта на пола, дори и ако ЛГБТ хората изобщо не са споменавани там.

Но истинската причина е по-дълбока, а извращенията като такива са по-скоро инструментални. Тоталитарните идеологии могат да имат много различия в реториката – те могат да говорят за „висшата раса“, или за „прогресивната класа“, или за „потиснатите малцинства“, могат да пеят хвалебствия за войнишките партенки, или обратното, за розовите прашки, но целта им остава непроменена. Подчинение на хората на тяхната власт и принудата да мислят, да вярват, да вземат решения – такава, каквато идеологията предписва. Властта е самоцел сама по себе си. Дори не е важно в какво точно сте принудени да вярвате – в превъзходството на скандинавската раса, в победата на комунизма в световен мащаб или в способността да превърнете жената в мъж (или обратното) с помощта на хормони и операции. Важното е съдържанието в главата ви, следователно и действията ви, които да не се определят от вас.

Подчертаният, обиден абсурд и грубата антинаучност на джендър идеологията има своя собствена рационална цел. Човек, който се съгласява, че биологичната реалност на пола може да бъде отменена по искане на властите (и тези, които не са съгласни с това, са преследвани като престъпници), е морално нарушен. След като веднъж се каже „да“ на това, той вече няма да може да каже „не“ на нищо. И Библията неизбежно пречи на тази цел на тоталитарната идеология – да се преформатира мозъка на хората и да ги доведе до пълно подчинение.

Библията казва, че всяка земна власт не е абсолютна. Писанието призовава за почит към земните власти и за спазване на закона на членовете на обществото. Но човешката съвест не принадлежи на правителството, нито на световната общност и на нито едно или друго политическо движение, а на Бог. Абсолютната преданост, доверие и подчинение са подходящи за нашия Създател и Изкупител и на никой друг. Последният съд, който определя нашата вечна съдба, принадлежи на Бог, а не на хората.

Както пише преподобния монах Антоний Египетски: „разгледайте заобикалящата ви среда и знайте, че управителите и владиците имат власт само върху тялото, а не над душата, и винаги имайте това в мисълта си. Защо, когато те заповядат, например, да се убива или нещо друго, което е неподходящо, несправедливо и психологически вредно, не бива да ги слушате, макар и те да измъчват вашето тяло. Бог е създал душата свободна и самовластна и тя е свободна да прави каквото си иска – добро или лошо“. 

Самото съществуване на Църквата, като общност от хора, които вярват в нещо свое, а не в това, което е заповядано, е проблем за всеки тоталитарен проект. Такъв проблем обаче е и всяко сдружение на хора, които могат да си имат доверие като религиозната общност или дори естественото семейство. За да може мозъкът ви да бъде правилно форматиран, препоръчително е да нямате дълбоки (особено религиозни) убеждения и да сте сами. Пред лицето на днешната глобална тоталитарна идеология Библията се оказва знамето на съпротивата.

Ходът на историята направи Русия най-голямото огнище на съпротивата срещу глобализма в Европа и мнозина на Запад гледат на нашата страна като на консервативна християнска сила, която се придържа към здравия разум и християнските основи на нашата цивилизация. Това отваря огромни възможности за „меката сила“, но за нас е важно сами да определяме своите принципи. Как можем да устоим на мощния натиск от глобална тоталитарна идеология, която използва извращението като таран, за да унищожи семейството, религията и националната идентичност? Как ще се противопоставим на мощните финансови, политически и пропагандни ресурси, на които тя разчита?

За това за нас е важно да дефинираме своята идентичност и принципите си. Кои сме ние? Наследниците на хилядолетната християнска цивилизация, станала наследник на Източната Римска империя, или наследниците на рухналия болшевишки експеримент? Какви са нашите принципи? Вярваме ли, че съвестта на човека принадлежи на Бог? Ако е така, това трябва да се прояви в признаването на свободата на религията за всички наши граждани и в края на безсмисленото и несправедливо преследване на сектантите, нека Бог да прецени техните грешки, а не държавата.

Библията е книгата, която е създала нашата цивилизация. И ще е тази, която ще попречи цивилизацията да бъде унищожена.

Превод от  Автор: Сергей Худиев vz.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук