Начало НОВИНИ Наводнения в Австралия: жертвите се евакуират с хеликоптери и лодки

Наводнения в Австралия: жертвите се евакуират с хеликоптери и лодки

0

Военни хеликоптери, джетове и надуваеми лодки бяха разположени във вторник, 23 март, за да спасят хора, попаднали в капан от „катастрофални“ наводнения по населеното източно крайбрежие на Австралия, където вече има хиляди евакуирани и повредени домове.

Наводненията са засегнали Нов Южен Уелс, най-гъсто населеният щат в страната, за една седмица, причинявайки преливане на реки и разрушаване на хиляди домове.

Спешните служби, които преди година се бориха с безпрецедентна суша и горски пожари, сега спасяват хора с военни самолети и спасителни лодки, често използвани в морето, за да стигнат до най-отдалечените райони.

Около 850 души вече са прехвърлени с въздушен транспорт и десетки хиляди жители са помолени да напуснат района, когато бурите се разпространяват навътре в страната.

В град Уиндзор, северозападно от Сидни, жителите се придвижваха с джетове, сърфове и гребла през пълен с отломки порой.

В някои райони на крайбрежието за една седмица валеше до един метър дъжд, което се равнява на две трети от нормалните годишни валежи.

„Никога не сме виждали подобно нещо“, казва Джоди Салустио, която е затворена от водите от петък, 19 март, в дома на партньора си в Порт Макуори, град северно от Сидни.

Около 18 000 души вече са евакуирани в Нов Южен Уелс и неговият министър-председател Гладис Береджиклян каза, че бурите „засягат голяма част от държавата“.

Наводненията са „катастрофални събития и фактът, че 15 000 души ще трябва да бъдат евакуирани през следващите 24 до 48 часа, е сериозен проблем“, обясни той. 

В някои части на щата жителите са започнали почистване, но метеоролозите се опасяват, че дъждът ще продължи няколко дни, въпреки че се очаква примирие в сряда, 24 март.

Хиляди жители все още са без ток и доставчиците на енергия са предупредили, че не се очаква да се възстанови ситуацията в някои райони до края на тази седмица.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че язовирът Warragamba, основният източник на питейна вода в Сидни, се очаква да продължи да налива вода във вече набъбналите реки още една седмица.

„Това е сложен метеорологичен феномен, който става все по-сложен“, каза той пред журналисти от Канбера.

Спешните служби отговориха на повече от 10 000 призива за помощ.

Досега няма смъртни случаи или сериозни наранявания, но хиляди домове и фирми са повредени.

Според Андрю Хол, директор на органа, който представлява застрахователните компании в Австралия, вече има 11 700 искания и се очакват „още“ през следващите дни.

Учените предупредиха, че Австралия вероятно е особено податлива на екстремни метеорологични явления поради глобалното затопляне.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук