Начало НОВИНИ Русия и Китай отвърнаха на санкциите на Запада

Русия и Китай отвърнаха на санкциите на Запада

0

Русия и Китай осъдиха съвместно западните санкции, ден след като ЕС, Великобритания, САЩ и Канада включиха в черния списък някои висши китайски служители за нарушаване на някои права.

Съвместната атака се случи по време на посещение на руския външен министър Сергей Лавров в Гуйлин,  южната част на Китай. Той каза, че „едностранните решения“ на ЕС са „разрушили“ връзките с Русия.

Китайският му колега Уанг Йи заяви, че ерата на намеса във вътрешните работи на Китай е „изчезнала завинаги“.

Посещавайки НАТО във Брюксел във вторник, американският държавен секретар Антъни Блинкен подчерта също така силното противопоставяне на правителството си срещу руския газопровод „Северен поток 2“, който ще минава под Балтийско море от Русия до Германия.

Германия рискува американски санкции заради почти завършения тръбопровод, тъй като правителството на САЩ го вижда като руски инструмент за допълнително разделяне на Европа. Тръбопроводът заобикаля Украйна и Полша – които също категорично се противопоставят.

Г-н Лавров заяви, че той и г-н Уанг са съгласни, че санкциите са „неприемливи“ като начин за осъществяване на международни отношения.

Китай отрича западните обвинения, като казва, че лагерите са съоръжения за „превъзпитание“, използвани за борба с тероризма. Китай отговори със собствените си санкции срещу европейските власти в понеделник.

Г-н Уанг заяви, че мощните държави „не трябва да се намесват безпричинно във вътрешните работи на другите според собствените им стандарти или да използват знамето на демокрацията и правата на човека, за да изградят своята власт“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук