Начало НОВИНИ Сергей Лавров: Москва няма отношения с ЕС като с организация

Сергей Лавров: Москва няма отношения с ЕС като с организация

0

Цялата инфраструктура на отношенията с Европейския съюз е била унищожена от едностранните действия на Брюксел, така че сега Москва няма връзка с организацията. Това заяви във вторник руският външен министър Сергей Лавров на съвместна пресконференция с китайския си колега Ван И, предава ТАСС.

„Няма отношения с Европейския съюз като организация. Цялата инфраструктура на тези отношения е унищожена от едностранните решения на Брюксел“, каза той.

Лавров отбеляза, че Москва и Пекин не са дружат срещу никого. „Ако Европа прекъсне тези отношения, просто унищожавайки всички механизми, които са били създадени в продължение на много години, а ние имаме само отделни европейски държави, които искат да се ръководят от своите национални интереси, тогава, вероятно обективно, това води до факта, че нашите отношенията с Китай се развиват по-бързо от това, което е останало от отношенията с европейските страни“, подчерта министърът.

По неговите думи, Русия ще бъде готова за контакти за засилване на взаимодействието с ЕС, когато Брюксел сметне за необходимо да премахне аномалията в двустранните отношения. „Ако и когато европейците намерят за целесъобразно да премахнат тази аномалия в контактите с най-големия си съсед, разбира се, ние ще сме готови да изградим тези отношения на основата на равноправието, на основата на търсенето на баланс на интересите. А докато на западния фронт за нас няма промени, на Изток, според мен, имаме много интензивен дневен ред, който с всяка година става все по-богат“, каза министърът.

Лавров подчерта, че Русия винаги е била фокусирана върху сътрудничеството със своите съседи. „Страната ни е географски разположена на необятната територия на евразийския континент. Китай ни е добър съсед, а Европейският съюз също е наш съсед. И ние винаги сме се интересували от насърчаване на нашите отношения по всички теми“, добави руският външен министърът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук