Начало НОВИНИ Ангела Меркел: „Изправени сме пред нова, по-смъртоносна и инфекциозна пандемия“

Ангела Меркел: „Изправени сме пред нова, по-смъртоносна и инфекциозна пандемия“

0

Великден в Германия е почти ограничен: повечето магазини ще бъдат затворени и религиозните служби ще бъдат отменени или проведени онлайн, за да се спре „новата пандемия“ на коронавирус, причинена от британския вариант.

В продължение на пет дни, от 1 до 5 април, страната ще живее във „време на спокойствие“, с усилени ограничения, решени от Ангела Меркел и 16-те федерални провинции след 12 часа преговори.

„Броят на случаите се увеличава експоненциално и леглата за интензивно лечение се пълнят отново“, предупреди канцлерът много сериозно на пресконференция, проведена посред нощ във външното министерство.

Процентът на заболеваемост достигна 107,3 ​​случая на 100 000 души в понеделник, като непрекъснато се увеличава в продължение на няколко седмици, с повече от 7 700 нови случая и 50 регистрирани смъртни случая.

„Ние сме изправени пред нова пандемия… по- смъртоносна, очевидно по- инфекциозна и заразна за по- дълго време“, предупреди Меркел. 

В момента не се планира мерките да бъдат по-гъвкави. Ограниченията, които са в сила от края на 2020 г., като например ограничаване на участниците в лични срещи, затварянето на някои несъществени магазини и културни и развлекателни заведения, ще продължи до 18 на април.

Хипотезата за налагане на местен комендантски час и затваряне на училища обаче е изключена. Уроците бяха преустановени от декември до февруари и много ученици все още не са се върнали в клас.

Повечето културни заведения и спортни клубове ще бъдат затворени поне до средата на април, въпреки факта, че театрите и концертните зали в Берлин поискаха да се отворят отново за публиката, която е преминала през PCR тест в деня на представлението.

В борбата срещу коронавируса, централното правителство и регионите също са ангажирани с кампанията за ваксиниране, не се движат с желаната скорост. „Ние сме в надпревара за ваксинация, която трябва да бъде ефективна възможно най-скоро“, предупреди канцлерът.

В този смисъл Ангела Меркел повиши гласа си срещу англо-шведската AstraZeneca, която натрупва закъснения при доставките на ваксини и заяви, че подкрепя заплахата на Европейския съюз да блокира износа си извън Европа. 

Тези нови мерки идват в момент, когато повечето германци, според социологическо проучване, се противопоставят на затягането на ограниченията след повече от година усилия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук