Начало НОВИНИ Ангела Меркел: „Изправени сме пред нова, по-смъртоносна и инфекциозна пандемия“

Ангела Меркел: „Изправени сме пред нова, по-смъртоносна и инфекциозна пандемия“

0

Великден в Германия е почти ограничен: повечето магазини ще бъдат затворени и религиозните служби ще бъдат отменени или проведени онлайн, за да се спре „новата пандемия“ на коронавирус, причинена от британския вариант.

В продължение на пет дни, от 1 до 5 април, страната ще живее във „време на спокойствие“, с усилени ограничения, решени от Ангела Меркел и 16-те федерални провинции след 12 часа преговори.

„Броят на случаите се увеличава експоненциално и леглата за интензивно лечение се пълнят отново“, предупреди канцлерът много сериозно на пресконференция, проведена посред нощ във външното министерство.

Процентът на заболеваемост достигна 107,3 ​​случая на 100 000 души в понеделник, като непрекъснато се увеличава в продължение на няколко седмици, с повече от 7 700 нови случая и 50 регистрирани смъртни случая.

„Ние сме изправени пред нова пандемия… по- смъртоносна, очевидно по- инфекциозна и заразна за по- дълго време“, предупреди Меркел. 

В момента не се планира мерките да бъдат по-гъвкави. Ограниченията, които са в сила от края на 2020 г., като например ограничаване на участниците в лични срещи, затварянето на някои несъществени магазини и културни и развлекателни заведения, ще продължи до 18 на април.

Хипотезата за налагане на местен комендантски час и затваряне на училища обаче е изключена. Уроците бяха преустановени от декември до февруари и много ученици все още не са се върнали в клас.

Повечето културни заведения и спортни клубове ще бъдат затворени поне до средата на април, въпреки факта, че театрите и концертните зали в Берлин поискаха да се отворят отново за публиката, която е преминала през PCR тест в деня на представлението.

В борбата срещу коронавируса, централното правителство и регионите също са ангажирани с кампанията за ваксиниране, не се движат с желаната скорост. „Ние сме в надпревара за ваксинация, която трябва да бъде ефективна възможно най-скоро“, предупреди канцлерът.

В този смисъл Ангела Меркел повиши гласа си срещу англо-шведската AstraZeneca, която натрупва закъснения при доставките на ваксини и заяви, че подкрепя заплахата на Европейския съюз да блокира износа си извън Европа. 

Тези нови мерки идват в момент, когато повечето германци, според социологическо проучване, се противопоставят на затягането на ограниченията след повече от година усилия.

Предишна статияРуската Дума даде право на Путин да се кандидатира пак за президент
Следваща статияСАЩ омаловажават ракетното изстрелване на Северна Корея

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук