Начало НОВИНИ Германският кардинал признава прикриване на малтретиране на деца: „Трябваше да докладвам за...

Германският кардинал признава прикриване на малтретиране на деца: „Трябваше да докладвам за това“

0

Архиепископът на Кьолн, кардинал Райнер Мария Воелки, призна този вторник, 23 март, че в неговата архиепископия е имало „системно прикриване“ на случаи на злоупотреба с непълнолетни, след като е знаел доклад, който анализира десетки от тях между 1975 и 2018 г. и отказа да подаде оставка от поста.

Воелки призна, че в администрацията на архиепископията е имало „хаос“ и „система на мълчание, тайна и липса на контрол“ и, „като цяло липсва състрадание, като цяло липсва съпричастност“, преди да се оплаче че „това не трябваше да се случи“.

Докладът, публикуван през последната седмица и изготвен от адвокатска кантора в западногерманския град, установява, че висшите ръководители на католическата църква са знаели за случаи на сексуално насилие над непълнолетни, но не са спазили задължението си да ги докладват правилно и да действат .

Докладът освобождава Воелки, архиепископ на Кьолн от 2014 г. от отговорност отговорност. Анализа потвърждава съшествуването на 314 случая на насилие над деца и идентифицира 202 предполагаеми извършители на тях.  

Авторите на анализа на случилото се в архиепископията обаче установяват, че архиепископът на Хамбург Стефан Хесе и покойният кардинал Йоахим Майснер, архиепископ на Кьолн от 1989 до 2014 г., не са изпълнили задълженията си във връзка с тези злоупотреби.

Адвокатът Бьорн Герке, един от отговорниците за доклада, обясни, че при изготвянето му е установено, че много документи са унищожени в съответствие с нормите на каноничното право.

Райнер Мария Вуелк се позова на случая с Дюселдорфския свещеник Йоханес О., на който се приписват злоупотреби, за които се твърди, че архиепископът е прикрил.

„Аз обаче можех и трябваше да съобщя за случая в Рим, но не го направих“, добави кардиналът, който отказа да подаде оставка поради поведението си, тъй като това би било „твърде лесно“: „Оставка като тази би била само символ, който ще продължи кратко време“, добави той.

„В бъдеще ще направя всичко по силите си, за да не се случват повече грешки“, обеща архиепископът.

Съдържанието на доклада идва след месеци на критики към йерархията на католическата църква в Германия за липсата на яснота при разглеждането на проблема с малтретирането на деца и в контекста на нарастването на изоставянето на вярващите католици.

През 2019 г. е имало 272 771 отпаднали от католическата църква в Германия, което е рекорд и последната година, за която са налични данни, според данни от Епископската конференция, показват, че Евангелската църква е регистрирала напускането на 270 000 вярващи.

През януари 2021 г. властите в Кьолн съобщиха, че броят на декларираните отпаднали от католическата църква достига средно 1000 случая на месец.

Предишна статияТурция уверява, че ще се бори срещу сексисткото насилие без да е необходимо споразумение
Следваща статияАвтомобилите Tesla могат да бъдат закупени с биткойн

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук