Начало НОВИНИ ЕС планира по-строг контрол върху износа на ваксини

ЕС планира по-строг контрол върху износа на ваксини

0

Европейската комисия предложи по-строг контрол върху износа на ваксини срещу Covid-19, след като обвини британско-шведската фирма AstraZeneca, че не е спазила договора си за доставка на държави от ЕС.

Плановете, които ще бъдат представени пред лидерите на ЕС в четвъртък, не спират на забрана, но могат да разпалят напрежението с Обединеното кралство.

Междувременно 29 милиона дози на AstraZeneca са инспектирани при нападение в Италия.

Италианското правителство заяви, че здравният отряд на военната полиция е отишъл да „проверява“ партидите в завод в Анани, близо до Рим, миналия уикенд след искане от Европейската комисия.

Заводът има договор с AstraZeneca за пълнене на флаконите с ваксината и етикетирането им и ще направи същото за ваксината Johnson & Johnson, която също е одобрена за употреба в ЕС.

Вестник La Stampa съобщава, че Великобритания е възможна дестинация за някои от дозите, но британски държавен служител каза, че не очаква такава доставка. Италианското правителство заяви, че „партидите, които са били инспектирани, са били насочени към Белгия“.

Откритието идва седмици след като италианското правителство блокира износа на 250 000 дози от ваксината Oxford-AstraZeneca за Австралия, като част от новите разпоредби на ЕС, позволяващи спирането на пратката, ако дадена компания не изпълни задълженията си към 27-те държави-членки.

Последните предложения на ЕС са насочени към осигуряване на доставките на ваксини. На въпрос дали целта е да се накаже по-специално Обединеното кралство, еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес каза: „Имаме работа с пандемия и това не цели да накаже никоя държава.“

Тъй като инфекциите нарастват в цяла Европа, страните-членки на ЕС се опитват да ускорят кампаниите за ваксиниране след бавен старт.

Германия обяви строго петдневно блокиране по Великден, но в драматично съобщение в сряда канцлерът Ангела Меркел го отмени след разговори с държавните лидери. „Тази грешка е само моя грешка“, каза тя.

Италианският премиер Марио Драги заяви в сряда, че този месец са били извършвани средно 170 000 ваксинации на ден и че целта е да се увеличи до половин милион. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук