Начало НОВИНИ Интерпол: Основното ни послание е, че ваксините не могат да се продават...

Интерпол: Основното ни послание е, че ваксините не могат да се продават онлайн

0

Интерпол издаде глобално предупреждение в сряда, 24 март, да не се купуват ваксини срещу коронавируса онлайн, след демонтирането на мрежи за измами в Китай и Южна Африка , което доведе до ареста на 80 души и изземването на значителни суми пари.

„Основното ни послание е, че ваксините не могат да се продават онлайн“, по- скоро само правителствата ги разпределят, каза Рори Коркоран, заместник-директор по борбата срещу незаконните пазари на международната полицейска организация, пред EFE.

В тази връзка генералният секретар на Интерпол Юрген Сток подчерта, че „всеки, който поръча ваксина онлайн, вместо да я получи от националния си доставчик, ще купува фалшив продукт“.

Коркоран обясни, че има „ескалация“ на измами с ваксини и че престъпниците се опитват да се възползват от уязвимите хора, за да печелят пари.

Организацията разполага с информация за многобройни опити за измама на различни здравни организации с фалшиви ваксини.

С пускането на ваксините през следващите месеци, Интерпол очаква тези незаконни практики да се увеличар, особено в развиващите се страни, където хората получават съобщения онлайн, че ваксините могат да бъдат закупени в мрежата.

Възникваща тенденция е създаването на незаконни интернет сайтове, представящи се за национални или международни организации, предлагащи предварителни поръчки за ваксини срещу коронавируса. 

В някои случаи те предлагат плащане с биткойни. Те често прибягват до логата на известни фармацевтични компании.

Коркоран заяви, че „престъпниците не само искат да продават ваксини, но и се занимават с кражба на лична информация. 

В демонтираните мрежи се изчислява, че техните членове са събрали около два милиона евро, но разследванията продължават да проследяват възможните последици от тяхната дейност.

Интерпол припомня, че престъплението около здравната криза също е довело до атаки срещу компютърните системи на болници, лаборатории или местни власти, които са блокирали достъпа до техните данни. В повечето случаи се изискват откупи, за да се постигне отключване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук