Начало НОВИНИ САЩ омаловажават ракетното изстрелване на Северна Корея

САЩ омаловажават ракетното изстрелване на Северна Корея

0

САЩ омаловажиха важността на изстрелването на няколко ракети с малък обсег от Северна Корея във вторник, 23 март, и се надяваха да намерят начин скоро да рестартират диалога с Пхенян, въпрос, който ще разгледат следващата седмица на високо ниво на срещ с Япония и Южна Корея.

След като няколко американски медии разкриха това, Северна Корея изстреля тези ракети този уикенд и определени действието като „провокация“ към правителството на президента Джо Байдън, два официални източника в страната бързо обясниха, че Белият дом не е загрижен за случилото се.

„Системата (използвана от тях) не е обхваната от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН“ и попада в рамките на „нормалните“ военни дейности, които Северна Корея обикновено извършва , каза високопоставен американски служител.

„Не вярваме, че е в наш интерес да отдадем значение на това“, добави служителят по време на телефонна пресконференция.

Северна Корея заплаши миналата седмица да възобнови тестовете си за оръжие, ако Южна Корея и САЩ не прекратят традиционните си пролетни маневри.

Длъжностното лице припомни, че севернокорейците „имат семейно меню от провокации, когато искат да изпратят съобщение до правителството на САЩ“, но той подчерта, че опцията, която са използвали този път, е „в долния край на този спектър“ по отношение на загрижеността, която поражда.

Източникът каза, че Съветът за национална сигурност на Белия дом е „в последния етап“ от прегледа на американската стратегия към Северна Корея, който Байдън възложи, когато дойде на власт през януари.

Поради тази причина съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан ще приеме колегите си от Япония и Южна Корея във Вашингтон в края на следващата седмица, за да говори цял ден за отношенията с Пхенян, обясни чиновникът.

Източникът не идентифицира служителите, които ще пътуват до Вашингтон, но се очаква да бъде Шотаро Ячи, който оглавява Японския съвет за национална сигурност; и Suh Hooh, съветник по националната сигурност на южнокорейското председателство.

Това ще бъде една от най-високопоставените срещи във Вашингтон, откакто Байдън дойде на власт, и нейната цел е да ви „информира за заключенията“, до които Белият дом стигна по отношение на отношенията с херметичната азиатска държава.

„Искаме ясно да заявим, че сме готови да продължим да се ангажираме със Северна Корея“, посочи длъжностното лице.

Диалогът между САЩ и Северна Корея е прекъснат за повече от година, след три срещи на върха между бившия президент Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, които не доведоха до споразумение относно процеса на денуклеаризация.

Белият дом разкри този месец, че се е опитал да се свърже със Северна Корея по някои канали, но не бил получил отговор.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук