Начало НОВИНИ Суецкият канал в Египет е блокиран от огромен контейнеровоз

Суецкият канал в Египет е блокиран от огромен контейнеровоз

0

Гигантски контейнеровоз с дължина на четири футболни игрища се вклини през Суецкия канал в Египет, блокирайки трафика по един от най-натоварените търговски пътища в света.

Десетки кораби са заседнали в очакване на спасителните лодки да освободят кораба с дължина 400 метра (1312 фута), който беше отхвърлен от курса поради силни ветрове.

Египет отвори отново по-стария канал, за да отклони част от трафика, докато заземеният кораб не може да се движи отново.

Нещастието е създало дълги обратни връзки.

Около 12% от световната търговия преминава през Суецкия канал, който свързва Средиземно море с Червено море и осигурява най-късата морска връзка между Азия и Европа.

Ever Give, регистриран в Панама, е бил насочен към пристанищния град Ротердам в Холандия от Китай и е преминавал на север през канала по пътя си към Средиземно море.

200 000-тонният кораб, построен през 2018 г. и експлоатиран от тайванската транспортна компания Evergreen Marine, се нахвърли на сушата и се заби странично през водния път около 07:40 местно време във вторник.

Компанията, която управлява контейнерния кораб, Bernhard Schulte Shipmanagement, отрече по-ранни съобщения, че корабът вече е бил частично преместен.

В изявление той посочва, че „непосредствените му приоритети са безопасното повторно плаване на кораба и безопасното възобновяване на морския трафик в Суецкия канал“.

Експертите предупредиха, че процесът може да отнеме няколко дни.

Ройтерс, цитирайки местни източници, казва, че най-малко 30 кораба са блокирани на север от Ever Given и три на юг.

Evergreen Marine заяви, че корабът е „заподозрян, че е бил ударен от внезапен силен вятър, в резултат на което корпусът се e отклонил … и случайно се е ударил в дъното и е засякъл“.

BSM потвърди в сряда, че целият екипаж е „в безопасност и е отчетен“, без съобщения за наранявания.

Осем влекачи лодки работят за преплаване на кораба, а копачите на земята изваждат пясък от мястото, където той е вклинен в страната на канала.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук