Начало НОВИНИ Турция уверява, че ще се бори срещу сексисткото насилие без да е...

Турция уверява, че ще се бори срещу сексисткото насилие без да е необходимо споразумение

0

Във вторник, 23 март, турското правителство обоснова оттеглянето си от Истанбулската конвенция, европейски договор за борба със сексисткото насилие срещу жени, като гарантира, че Турция ще защитава жените без необходимост от международни конвенции.  

„Ние сме суверенна държава, подписваме договорите, които искаме, и се оттегляме, когато искаме“, каза турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу по време на полицейска церемония в Анкара, съобщава всекидневникът Биргун.

Министърът обеща да продължи да се бори с насилието въпреки внезапното решение да се откаже от договора. 

Малко по-късно министърът сподели официално видео в профила си в Twitter със следните думи: „Насилието срещу жени е предателство на човечеството. Нулева толерантност“.

Във видеото полицаите обещават да се борят с всяко насилие над жени и молят жертвите да се доверят на силите за сигурност, защото „нашите права не са защитени от конвенциите, а от законите“.

Решението за отказ от Конвенцията, обявено с указ на турския президент, консервативният ислямист Реджеп Тайип Ердоган, предизвика протести през миналия уикенд в големите градове на Турция. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук