Начало НОВИНИ Вучич: Сърбия никога няма да забрави агресията на НАТО през 1999 г.

Вучич: Сърбия никога няма да забрави агресията на НАТО през 1999 г.

0

Сърбия никога няма да забрави агресията на НАТО през 1999 г., заяви сръбският президент Александър Вучич, обръщайки се към хората по време на траурната церемония в чест на 22-ата годишнина от началото на бомбардировките, съобщава ТАСС.

„Искаме да имаме добри отношения с всички 19 държави, които са ни нападнали тогава. Но никога няма да забравим това, не изисквайте това от нас. Едно дете на ден – толкова много деца, които сте убили по време на агресията. Никой никога не е отговорил за това престъпление., невъзможно е да се обясни това дори днес, 22 години по-късно „, каза президентът, след което прочете списъка на загиналите 89 деца, убити по време на бомбардировките.

„Това не беше операция, а агресия. Нападение без причина, без разрешението на Съвета за сигурност на ООН. Нападение с единствената цел да отнеме част от територията ни. Изборът беше или загубата на територия и хората или пълната загуба на страната“, спомня си той.

Според него обаче, днес Сърбия вече не е онази изтощена и опустошена държава: „Отново намерихме силата и гордостта си. Наричаме истински имена, изправихме се на крака. Искаме армията ни да бъде много по-силна , така че никой да не е убива децата ни. Ние ще отговорим на заплахите с призиви за мир, но не подценявайте Сърбия. Сърбия е много по-силна днес, тя е единна“.

На свой ред председателят на Президиума на Босна и Херцеговина , представител на сръбския народ в БиХ, припомни, че по време на агресията са бомбардирани 67 училища, 20 клиники, 19 болници, 167 паметника на културата. Той също така посочи, че е време всички сърби на Балканите да се обединят. „Ние като единен народ имаме право да бъдем заедно. Имаме право на обединена сръбска нация,“ каза Милорад Додик.

Сръбският патриарх Порфирий, изказвайки се с призив, призова за традиционни ценности в името на оцеляването. „Семейството е основата на здраво общество, оцеляването и напредъка на хората и държавата. Държавата и църквата трябва да се опитват чрез образование и култура, заедно с икономическото развитие, да запазят онова, което съставлява идентичността на нашия народ“, той каза.

В сряда се навършиха 22 години от началото на агресията на НАТО срещу бившата Съюзна република Югославия, която започна на 24 март 1999 г. и продължи 78 дни. Основната причина за въздушната офанзива на Съюзническите сили беше наречена „предотвратяването на геноцида на албанското население в Косово“. Според НАТО, по време на операцията самолетите на страните от алианса са извършили 38 хиляди полета, над 10 хиляди от тях са били насочени към бомбардировки.

В резултат на бомбардировката, според сръбските данни, са загинали от 3,5 хиляди до 4 хиляди души, ранени са около 10 хиляди души, от които две трети са цивилни. Материалните щети възлизат на 100 млрд. долара. За три месеца бомбардировки на Югославия от силите на НАТО 15 тона обеднен уран бяха пуснати в Сърбия в снаряди. След това страната заема първо място по брой онкологични заболявания в Европа, а през първите 10 години от бомбардировката около 30 хиляди души се разболяват от рак, от които 10 до 18 хиляди умират.

Сръбският президент Александър Вучич, отговаряйки на въпрос на ТАСС във вторник, заяви, че страната ще пази спомена за агресията на НАТО през 1999 г. Според Вучич задължение на Сърбия е да прощава, но и никога да не забравя случилото се.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук