Начало БЪЛГАРИЯ Проф. Александрова: Още не сме наясно дали ваксината спира предаването на COVID-19

Проф. Александрова: Още не сме наясно дали ваксината спира предаването на COVID-19

0
Доста реалистично започна да се гледа на проблема. Смяташе се, че 60-70% е нужният процент за постигане на колективен имунитет. Предвижда се процентът да се качи. Сега е въпросът колко бързо ще се стигне до него. Виждате какво става с имунизацията. Появиха се новите варианти, които променят формулата на успеха. Не сме и наясно дали самата ваксина успява да предотврати предаването. Това не е драма, но да се знае, че поне за момента единственият ни печеливш ход са ваксините.
Това заяви в ефира на bTV вирусологът проф. Радостина Александрова.

Тя бе категорична – разработените препарати предотвратяват сериозното боледуване.

„Досега проучванията показват че при макаци прилагането на ваксини е намалило рязко предаването на вируса. Това е добра новина“, посочи още проф. Александрова.

По отношение на противоепидемичните мерки Александрова заяви – ситуацията е достатъчно напрегната и динамична. Всичко ще зависи от това как се развива.

“Нека не бъдем лоши пророци. От ситуацията зависи да се удължи локдауна. Иска ми се да са достатъчни тези мерки. Едно е да искаш, друго е да стане реалност. Сами разбирате, че ако натискът върху болниците продължава, ще има актуализиране на мерките“, посочи още Александрова.

По думите й в момента британският вариант на вируса е този, който е успял да измести останалите.

„Този тип вируси мутират непрекъснато и се селектират тези мутации, които дават предимство. COVID-19 не прави изключение – той ще продължи да произвежда мутации. От друга страна сме и много далеч от колективния имунитет“, заяви още вирусологът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук