Начало НОВИНИ Байдън: Китай няма да стане силата номер едно в света по време...

Байдън: Китай няма да стане силата номер едно в света по време на моя мандат

0

Президентът на САЩ, Джо Байдън, подчерта този четвъртък, 25 март, че той няма да позволи на Китай да се превърне в първата световна сила, докато той е на власт и че той ще принуди китайската страна да „прави сметки“ за своите действия .

„Основната цел на Китай е да стане водещата, най-богатата и най-мощната държава в света. Това няма да се случи по време на моя мандат“, каза демократът по време на първата пресконференция на председателството си.

Президентът увери, че не търси „конфронтация“ с азиатския гигант. Миналия февруари той заяви, че познава добре китайския президент Си Дзинпин и че „няма нито една демократична кост в тялото си“, но е „много, много умен човек“.

Байдън обеща да работи със своите съюзници в Европейския съюз (ЕС) и със страни като Индия , Япония и Австралия, за да „държи Китай отговорен и да спазва правилата“.

„Това е битка между полезността на демокрациите и автокрациите през 21 век“, подчерта държавният глава.

За целта президентът обяви, че ще свика среща на върха във Вашингтон, за да търси начини за укрепване на демократичната система на управление срещу заплахи като корупция, дезинформация и авторитаризъм.

„Не след дълго ще поканя тук съюз на демокрациите, за да говорим за бъдещето“, каза той.

По време на предизборната си кампания Байдън вече обеща, че ще насрочи подобна среща, за да отбележи контраст с бившия президент Доналд Тръмп, който се сдружи с популистки лидери в Европа и диктатори като Ким Чен-ун.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук