Начало НОВИНИ Германският институт по вирусология: Третата вълна ще бъде по-лоша от първите две

Германският институт по вирусология: Третата вълна ще бъде по-лоша от първите две

0

Президентът на Института на Робърт Кох (RKI) по вирусология в Германия, Лотар Вилер, предупреди този петък, 26 март, че третата вълна на COVID-19 ще бъде по-лоша от първите две и че „единствената възможност“ да се пробие това е да се намалят контактите до минимум.

На пресконференция за оценка на епидемиологичната ситуация в страната той заяви, че „има ясни признаци, че третата вълна ще бъде дори по-лоша от първите две“ и че „всички показатели показват, че ситуацията ще се влоши през следващите седмици. „

Той се позова на бързото нарастване на седмичната заболеваемост на 100 000 жители (от 70 преди две седмици на 119,1 днес), на „шеметния“ ръст на новите инфекции – 21 573 през последните 24 часа, което е малко над 4000 повече от миналия петък – и предсказуемият ръст на смъртните случаи също.

Вилер посочи също, че Германия е в началото на трета вълна, която вече е неизбежна, но че „трябва да се опитаме да смекчим ситуацията“ и подчерта, че „суровата мярка за намаляване на контактите е единствената възможност“ да я прекъсне.

Министърът подчерта, че „ефектът от ваксинацията се намалява от настоящото нарастване на новите инфекции“ и посочи, че всички международни примери показват, че „колкото по-висока е честотата, толкова по-малък е приносът на ваксините за намаляване на броя на случаите“.

Към четвъртък 3 603 639 души са получили двете дози от ваксината в Германия, 4,3% от населението и 8 150 256 (9,8%) са получили една доза. През последните 24 часа 200 855 граждани получиха първата доза от ваксината и още 85 092, втората.

Шпан обяви, че задължението за представяне на отрицателен тест за влизане в Германия по въздух ще влезе в сила в ранните часове на вторник, а не в неделя, както беше планирано първоначално.

По този начин се предвижда да се предостави „малко повече време на пътниците и авиокомпаниите“, и по-специално на последните да организират тестове в страни, където инфраструктурата за тази цел все още не е толкова развита.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук