Начало НОВИНИ Парламентът на Испания отпуска 7 млрд. евро помощ за фирми и самоосигуряващи...

Парламентът на Испания отпуска 7 млрд. евро помощ за фирми и самоосигуряващи се лица

0
1204370013

Парламентът на Испания одобри кралски указ за спешни мерки за гарантиране на платежоспособността на компании, пострадали от пандемията. Той е на стойност 11 милиарда евро, като 7 милиарда от тях отиват под формата на пряка помощ за фирми и самоосигуряващи се лица.

Два от тези седем милиарда евро ще отидат за Канарските и Балеарските острови, тъй като те са най-силно засегнати от пандемията, а останалите 5 милиарда ще отидат за другите автономни региони.

Указът беше одобрен със 177 гласа „за“, 118 „против“ и 113 „въздържали се“.

Основните критики бяха, че помощта е „недостатъчна“, „идва със закъснение“, и има сектори, които няма да могат да се възползват от нея като винопроизводството, козметичните и фризьорските салони, обувната промишленост и образователните центрове.

Според опозицията декретът не е обмислен достатъчно добре, тъй като кризата не е засегнала секторите еднакво във всички автономни региони и има опасност някой да бъдат двойно субсидирани за сметка на други.

Икономическият министър Надя Калвиньо защити указа и допълни, че тази година ще бъдат отпуснати около 29 милиарда евро, което е 2% от БВП, „за да се даде адекватен отговор на пандемията в сферата на здравеопазването, образованието и икономиката“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук