Начало НОВИНИ Китай отговаря на САЩ и Канада с нови санкции

Китай отговаря на САЩ и Канада с нови санкции

0

В отговор на ограниченията, които Вашингтон и Отава декларираха срещу Пекин за предполагаеми престъпления срещу човечеството и геноцид, чрез своето министерство на външните работи, Китай обяви тази съботта на 27-ми, че постановява санкции срещу трима души и едно лице от САЩ и Канада. 

По този начин, от страна на Съединените щати, санкционираните са председателят на Комисията на САЩ по международната религиозна свобода (USCIRF), Гейл Манчин и вицепрезидентът на същото образувание, Тони Пъркинс. От канадска страна законодателят Майкъл Чонг и Подкомисията по международни права на човека на Постоянната комисия по външни работи и международно развитие на Камарата на общините бяха наказани от азиатската държава.

„Китайското правителство е твърдо решено да защити националния си суверенитет, интересите на сигурността и развитието и настоятелно призовава съответните страни ясно да разберат ситуацията и да поправят своите грешки“, се казва в изявление на външното министерство.

Администрацията на Си Дзинпин предупреди американските си колеги да „спрат политическите манипулации в делата, свързани със Синцзян, да спрат да се намесват във вътрешните работи на Китай по какъвто и да е начин и да се въздържат от грешни действия. В противен случай пръстите ще бъдат изгорени“, пише в писмото.

На споменатите е забранено да влизат в континентален Китай, Хонконг и Макао, а на китайските граждани и институции е забранено да правят бизнес с тримата души.

Това се случи в рамките на случая Синцзян, при който правозащитните организации на ООН осъдиха принудителната стерилизация на жените и задължителния труд. Освен това те съобщиха, че поне един милион уйгури (етническа група, която живее в северозападните райони на Китай) и мюсюлмански членове са били задържани в лагери в този регион.

След като научиха за събитията, преди няколко дни САЩ обявиха санкции срещу двама китайски служители в понеделник за сериозни нарушения на човешките права. Тази мярка беше координирана със съюзници като Европейския съюз, Канада и Обединеното кралство, които наложиха санкции на азиатския гигант.

От своя страна китайското правителство отрече всички обвинения и посочи, че лагерите са центрове за професионално обучение и част от усилията за борба с тероризма, така че този уикенд даде своя силен отговор.

След като избраните от Китай мерки бяха оповестени публично, канадският премиер Джъстин Трюдо посочи, че санкциите срещу двама американски служители и канадския законодател са неприемливи и обеща да продължи да защитава правата на човека.

„Санкциите на Китай са атака срещу прозрачността и свободата на изразяване, ценности в основата на нашата демокрация. Ние подкрепяме парламентаристите срещу тези неприемливи действия и ще продължим да защитаваме правата на човека по целия свят с нашите международни партньори “, каза той в Twitter.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук