Начало НОВИНИ Къде е Суецкият канал и защо е стратегическо място за Европа?

Къде е Суецкият канал и защо е стратегическо място за Европа?

0

Суецкия канал , който бе блокиран тази сряда от контейнеровоза, който е заседнал, не е спрял да се разширява и модернизира от 1869 г., придружава развитието на морската търговия.

Разположен в Египет , на Суецкия провлак, той е един от най-известните плавателни канали в света. Разделя Африка от Азия и свързва Средиземно море с Червено море.

По време на национализацията си от египетския президент Гамал Абдел Насър през 1956 г., каналът е бил 175 км, дълбок 14 метра, е можел да приема кораби до 30 000 тона.

Поради географското си местоположение е от съществено значение за десетки държави, които изнасят продукти, както и за Панамския канал. В случая Суецкият канал прави възможно съкращаването на търговския път между Европа и Азия. 

Без Суецкия канал корабите ще трябва да обикалят африканския континент за да стигнат от Азия до Европа.

С разрастването си Суецкият канал, през който преминава голяма част от транспортирания по море нефт, е изправен пред конкуренция от транзита през нос Добра надежда в Южна Африка.

Това е „абсолютно критична ос, тъй като целият трафик, идващ от Азия, преминава през Суецкия канал. Ако не минава през този канал, трябва да мине през Буена Есперанса“, обясни пред AFP Камил Еглоф, специалист по морски транспорт в Бостън Консултинг Груп.

Според експерти този корабоплавателен път концентрира около 10% от международната морска търговия.

От сряда SCA се опита да разтовари заседналия кораб с повече от 220 000 тона и дължина 400 метра, еквивалентни на четири футболни игрища, заседнал в южната част на канала, на няколко километра от град Суец.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук