Начало НОВИНИ Нов вариант на COVID-19 откриха в Чехия

Нов вариант на COVID-19 откриха в Чехия

0

Новият вариант на коронавируса не е по-опасен от британския, който сега се разпространява в републиката. Преди две седмици министър-председателят Андрей Бабиш обяви появата в Чешката република на първите пациенти с южноафриканската мутация на COVID-19.

Служители на лабораторията „Elisabeth Pharmacon” в чешкия град Бърно са открили нерегистрирана досега мутация на коронавируса, съобщи в Tуитър ръководителят на лабораторията, известният чешки епидемиолог Омар Шера.

„Говорим за вариант на така наречения Spike-протеин. Това е характерен протеин, който се появява на повърхността на вируса SARS-CoV-2. Използваните днес одобрени ваксини са насочени да противодействат именно на него“, написа Шера.

Според Шера новият вариант на коронавируса не е по-опасен от британския, който сега се разпространява в републиката. Преди две седмици министър-председателят Андрей Бабиш обяви появата в Чешката република на първите пациенти с южноафриканската мутация на COVID-19.

В момента в 10-милионната Чехия над 7 300 хиляди души са хоспитализирани. Като цяло, през периода на пандемията в страната са се заразили 1,515 милиона души, а 25 800 души са починали.

При извънредното положение в страната общественият живот е ограничен до минимум. Работят само магазини за хранителни стоки, както и аптеки.

Водещите индустриални предприятия също продължават дейността си, а всичките им служители се тестват два пъти седмично.

Движението на граждани между регионите в страната е забранено без основателна причина, в сила е и комендантски час от 21.00 до 05.00 часа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук