Начало БЪЛГАРИЯ Андрей Райчев: Ако избиратели са под 2.5 милина – ще бъде трудно...

Андрей Райчев: Ако избиратели са под 2.5 милина – ще бъде трудно съставянето на правителство

0

Само вълшебник може да ви каже каква ще е изборната активност. Тук няма значение времето и пространството – пример е Румъния – с 30% активност на изборите и Холандия  с 80%…Каквото и да стане на тези избори, ще е изненада. Дори нормалното участие ще е изненада. Това коментира пред Нова ТВ социологът Андрей Райчев.

Той счита, че за да стане вероятният сценарий на управлението, това означава да кажем кой е най-вероятният сценария за парламента.

Говорим за много далеч…Българите ще кажат в неделя каго избират…Но чисто хипотетично класирането може да изглежда така:
– ГЕРБ – 800 000 гласа
– БСП – 600 000 гласа
– Партиите на Трифонов и Доган – по около 350 000 гласа
– Демократична България – около 250 000 гласа
– И още няколко формации – по 100 000 гласа.

Ако на тези избори гласуват до около 3 млн. българи – тогава можем да кажем, че горе-долу изборите са протекли нормално. Но ако избиратели са под 2.5 милина – ще бъде трудно съставянето на правителство, прогнозира Райчев.

Най-голямата изненада е, че Борисов е №1. Тази вълна на протести през август 2020 вече я няма. Хората успяха да се разделят и затова е проблематично дали формациите на протеста ще влязат в парламента и така много хора може да останат парламентарно непредставени. Аз мисля, че за ГЕРБ е важно да направят кабинет при първия мандат и вероятно за това ще търси друга формула, не изключвам Борисов да слезе от власт, разсъждава Андрей Райчев, който на няколко пъти предупреди, че това е една приказка, която скоро най-вероятно ще свърши.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук