Начало НОВИНИ Джо Байдън: „Далеч сме от победата във войната срещу коронавируса“

Джо Байдън: „Далеч сме от победата във войната срещу коронавируса“

0

Правителството на президента на Съединените щати, Джо Байдън, съобщи в понеделник засилването на националната кампания на ваксинацията срещу коронавирус.

„Нашата работа далеч не е завършена. Далеч сме от победата във войната срещу коронавируса“, каза президентът от Белия дом в телевизионни изявления.  

„Ние водим битка за живот и смърт с вируса, който се разпространява бързо с увеличаване на случаите и появата на нови варианти.  За съжаление, заради безразсъдното поведение на голяма част от хората, през последните седмици се появиха нови инфекции“, добави той.

Междувременно ръководителят на общественото здравеопазване в страната – най-засегнатата в света от пандемията – помоли населението да „изтърпи още малко“ превантивните разпоредби за спиране на коронавируса.

„Имам чувство за неизбежна гибел, когато видя данни, които показват възможна нова вълна от инфекции в Съединените щати“, заяви директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) Рошел Валенски в изявленията си пред пресата.

Според изявление на Белия дом Байдън ще обяви увеличаване на броя на аптеките, включени във федералната програма за ваксинация, от 17 000 на почти 40 000 и създаване на още дузина центрове за масова имунизация до 19 април.

„Той също така ще обяви нови усилия за финансиране на обществени организации за осигуряване на транспорт и помощ за най-уязвимите възрастни хора и хора с увреждания в страната, така че те да имат достъп до ваксини“, се добавя в изявлението.

Общата цел е 90% от възрастните да имат център за ваксинация в рамките на пет мили от дома си.

В северноамериканската държава са приложени 143 милиона дози и 16% от населението е напълно ваксинирано, включително почти 50% от тези на възраст над 65 години.

Нарастват обаче опасенията, че този процент не е достатъчно голям, за ​​да предотврати четвърта вълна от инфекции в страната, освен ако не е придружен от затягане на санитарните мерки.

„Носете маски! Това е патриотичен дълг, подчерта Байдън, отбелязвайки, че близо 1000 американци умират всеки ден от пандемията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук