Начало НОВИНИ Корабите започват да плават през разчистения Суецки канал

Корабите започват да плават през разчистения Суецки канал

0

Корабите отново започнаха да плават през Суецкия канал в Египет, ден след освобождаването на гигантски контейнеровоз, блокиращ жизненоважния търговски път.

Тридесет и седем кораба, които бяха ударени в средната точка, изчистиха водния път за една нощ, докато 70 други трябва да изминат цялата му дължина днес.

Властите на канала се надяват да изчистят задръстванията на около 400 кораба, които чакат да го използват в рамките на три дни и половина.

Междувременно освободеният кораб ще бъде инспектиран за морска годност от експерти.

Дългият 400 метра (1312 фута), 200 000-тонен Ever Givened се вклини диагонално през канала преди седмица, след като се засели сред силен вятър.

Корабът беше преместен в понеделник следобед след спасителна операция, включваща флотилия от мощни влекачи и драги, които изместиха 30 000 кубически метра кал и пясък.

Около 12% от световната търговия преминава през 193-ия км (120 мили) канал, който свързва Средиземно море с Червено море и осигурява най-късата морска връзка между Азия и Европа.

Мишел Визе Бокман от корабоплавателното списание Lloyd’s List заяви, че изчистването на натрупаните кораби, чакащи да използват водния път, може да отнеме седмици.

„И тогава, разбира се, имате проблем, особено с контейнерни кораби, всички пристигащи наведнъж в европейските пристанища, което води до широко задръстване и закъснения, които ще се стичат по целия път в сектора на контейнерните превози“, каза тя пред Би Би Си.

„Това ще забави връщането на празни кутии в Китай и Азия за товарене на стоки, а след това ще има задръствания в тези пристанища.“

Тъй като товарните кораби достигат до дестинациите си много по-късно от планираното, бъдещите графици за плаване също ще бъдат объркани, казва бизнес кореспондентът на Би Би Си Тео Легет.

Експертите казват, че в резултат на това разходите за доставка на стоки до Европа вероятно ще се увеличат.

Всичко това се случва в момент, когато деликатно балансираните вериги за доставки вече се борят да се справят с въздействието на пандемията Covid-19.

По-нататъшното прекъсване просто повишава риска от закъснения, по-високи цени или дори недостиг за бизнеса и потребителите, добавя кореспондентът на Би Би Си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук