Начало БЪЛГАРИЯ Наложеният локдаун пада през април това обаче ще става постепенно

Наложеният локдаун пада през април това обаче ще става постепенно

0
Наложеният локдаун пада през април. Това обаче ще става постепенно, стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов пред журналисти при посрещане на поредната пратка с ваксини на „Модерна“.
Детските градини и яслите на практика ще отворят врати на 5-ти април. От 5-ти до  12-ти април пък ще се изработи план как да се върнат учениците в клас.  До 12 април ще остане настоящата форма на присъствено обучение в университетите – само за специалностите, които са изброени в момента, стана ясно още на брифинга. „След това обсъждаме да се върнат и тези, които не могат да проведат в електронна среда обучението, всички практики, изпити и т.н“, допълни той.

От 1 април театрите ще работят на 30% капацитет.  Ресторантите отварят, но само тези, които имат външна градина. Моловете ще останат затворени. Изключение ще се прави за онези големи магазини, които могат да обезпечат търговията да се осъществява на открито. Обсъжда се фитнесите да отворят на 1 април, но при 30 % посетители. Ангелов каза, че вероятно с това условие ще бъде и неговата заповед. „Мероприятие на закрито не се предвиждат до края на април“, отсече той.

Министърът каза, че има много леко намаление на хоспитализираните. Допълни, че се взимат решения на базата на двукратно проследяване на данните. „Получихме първата голяма доставка от 51 600 дози на „Модерна“. Утре очакваме 151 000 дози на „Астра Зенека“ и така за тази седмица ще имаме над 230 000 дози. За месец април очакваме към 700 000 дози. На базата на това сме изключително оптимистични за темпа, с които ще продължим ваксинация. Вчера ваксинираните са близо 10 000 души“, поясни още той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук