Начало БЪЛГАРИЯ Проф. Александрова: Няма никаква драма от странични ефекти на ваксините срещу COVID-19

Проф. Александрова: Няма никаква драма от странични ефекти на ваксините срещу COVID-19

0

По отношение на по-опасните странични ефекти следствие на коронавирусни ваксини, при РНК ваксините бяха описани някои много редки анафилактични реакции, докато при аденовирусната ваксина на AstraZeneca няма такива сигнали – там шумът е за тромботични явления. Не смятам, че в бъдеще ни чака невероятна драма от странични ефекти на ваксините срещу коронавирус.

Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова от БАН в ефира на БНТ.

Ваксините не бяха пуснати прибързано, каза и д-р Момчил Баев. „Това, че гражданите не знаят процеса на създаване на ваксини, не значи, че учените не знаят”, уточни той. Основната разлика за настоящите ваксини срещу коронавирус е, че бяха дадени всички необходими пари много бързо, което не беше ставало досега с която и да е ваксина, а беше включен и безпрецедентен научен капацитет за разработката им, заяви д-р Баев.

Да, не е прибързано, съгласи се и Александрова пред БАН.

По думите на Александрова, РНК технологията изисква по-малко време за производство – научният свят знаеше, че при пандемия като тази това ще е нашето по-бързо спасение, добави тя. А Баев напомни, че всяка клинична фаза (общо 3) започва чак когато е установено при тестове върху животни, че продуктът е на първо място безопасен! На въпрос защо обаче няма голяма яснота дали да има две дози, кога да се слага втора доза, проф. Александрова призна, че трябва да мине повече време за повече яснота.

Що се отнася до варианта, при който ти е поставена първа доза, след това си се заразил, препоръката засега е да се сложи и втора доза.

„Това е нашият единствен полезен ход – ваксините“, подчерта Александрова и напомни, че човечеството е в състезание с вируса, който в момента води.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук