Начало НОВИНИ Холандия приема закон за ограничаване на цената на наемите

Холандия приема закон за ограничаване на цената на наемите

0

През следващите три години холандските наематели ще имат защита срещу повишаване на цените на наемите в контекста на здравната и социална криза, причинена от коронавирусната пандемия. Поради тази причина доходите на частния сектор могат да включват само нарастване на инфлацията и увеличение от 1%.

Законът беше въведен от лейбъристия Хенк Нижбоер на 9 февруари и имаше подкрепата на почти всички политически позиции, с изключение на крайнодесния Форум за демокрация (FvD на холандски) и партията на Хенк Отен.

Накрая тази мярка беше одобрена от Сената на 23 март. Това ново законодателство ще засегне половин милион домове, тези, чийто наем надвишава 750 евро на месец, според холандския вестник Het Parool.

Миналата година 87 000 наематели са били изправени пред увеличение на наемите по време на здравната криза, което с приемането на този нов закон би било незаконно.

Натискът от левите партии в Парламента успя да прокара този закон, който представлява повратна точка в жилищната политика в Холандия , тъй като до неговото одобрение ограниченията на повишаването на цените се прилагаха само за социалните жилища.

Заедно с тази мярка, Сенатът одобри два други законопроекта, засягащи наемите и ще влезе в сила през 2022 г.. Те включват начин за собствениците да правят временни отстъпки в лицето на икономически проблеми за наемателите и друг, който свързва доходите на наемателите с цените на наемите, тъй като наемодателите ще могат да повишат наемната цена повече за тези с по-високи доходи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук