Начало НОВИНИ Лъчезар Томов: Броят на хоспитализираните намалява, но такава бройка не е основание...

Лъчезар Томов: Броят на хоспитализираните намалява, но такава бройка не е основание за голяма надежда

0
Рано е да се разхлабват част от противоепидемичните мерки. Броят на хоспитализираните намалява, но такава бройка не е основание за голяма надежда, ако отворим отново. Лесно можем да стигнем до 12-15 хил. заразени следващите седмици.
Това заяви пред Българското национално радио математикът Лъчезар Томов. 

“Няма преследване за спазване на нормалните стандартни мерки. Няма преследване в магазините и в моловете, систематично, за това, че хората ходят с маски под носа или без маски, или с шалове. Затварянето не е абсолютно неизбежно, но трябва да има такъв процент спазване на стандартните мерки, както е в Сингапур или Япония, за да го избегнете или да го отложите максимално. Ние имаме около 40% спазване според индекса на Оксфорд“, посочи Томов.

По думите му болничната система и сега е капитулирала. Причината – липсата на кадри. Според Томов една медицинска сестра обслужва около 20-30 души. По думите му сега има “повишена смъртност, която е доста над официалната“.

Най-опасен според Лъчезар Томов е сигналът, който се дава от властта с новата заповед за разхлабване на мерките – “правете, каквото искате“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук