Начало НОВИНИ СЗО критикува „неприемливата“ бавна ваксинация в Европа: „Тревожно е“

СЗО критикува „неприемливата“ бавна ваксинация в Европа: „Тревожно е“

0

Световната здравна организация разкритикува днес „неприемлив темп“ на ваксинация срещу коронависуа в Европа, един континент, който страда от „притеснителна епидемичната ситуация от месеци“.

„Бавният темп на ваксинация удължава пандемията“, оплаква се европейската секция на СЗО в изявление, в което подчертава, че броят на новите случаи в Европа е напреднал силно през последните пет седмици.

„Ваксините са най-добрият начин за преодоляване на пандемията. Те са много ефективни при ограничаване на инфекциите.“

„Ще бъда ясен, трябва да ускорим процеса чрез засилване на производството, намаляване на пречките пред прилагането на ваксини и използване на всички дози, които имаме на склад“, каза Ханс Клуге.

„Понастоящем регионалната ситуация е най-тревожната от няколко месеца насам“, добави служителят.

От друга страна, китайската държава е изправена пред нарастващ натиск върху произхода на коронавируса , след като генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебреесус възроди теорията, основана на факта, че вирусът може да е изтекъл от лаборатория в град Ухан.

„Нека ясно заявя, че когато става въпрос за СЗО, всички хипотези остават на масата“, добави той.

Доклад на СЗО в сътрудничество с китайски експерти, публикуван във вторник, 30 март, смята, че хипотезата, че вирусът е избягал от лаборатория, е малко вероятно и твърди, че COVID-19 вероятно се предава от прилепи на хора.

Във вторник САЩ и 13 други страни изразиха „загриженост“ относно доклада на СЗО за произхода на коронавируса и призоваха за повече „прозрачност” в следващите фази на изследването.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук