Начало НОВИНИ Честит първи април! Денят на шегата

Честит първи април! Денят на шегата

0

Честит първи април, драги читатели! Денят на шегата се отбелязва в много страни по света на 1 април всяка година. Този ден не е официален празник, но е спечелил широка популярност като ден, в който се шегуваме и разказваме забавни небивалици на своите приятели, семейство, колеги.

Защо точно 1 април?

Едни приписват зараждането на празника на древния Рим, където в средата на февруари празнували Празника на глупците (Festus Fatuorum).

Има и друга версия, според която дължим този празник на неаполитанския крал Монтерей, комуто поднесли по случай спирането на земетресение риба.

Друга история разказва, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 година. Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове“, която трябвало да се проведе на 1 април, предаде Дарикнюз. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място.

За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците.

10 интересна факта около историята на 1 април:

1. Освен като Ден на шегата, първи април е известен и като Денят на ядивната книга, честващ годишнина от рождението на френския гастроном и писател Жан-Антелм Брийа-Саварен.

2. От 2004 г., първи април е и „Ден на хумора и фосилите“, през който природозащитници правят демонстрации срещу употребата на фосилни горива.

3. В Древен Рим на първи април се е провеждал фестивалът Венералиа в чест на богинята Венера.

4. Първата известна връзка между първи април и шегата е в „Кентърбърийски разкази“ на Джефри Чосър.

5. На първи април 1698 г. мнозина били подлъгани с покана да посетят лондонския Тауър за годишната церемония по „къпане на лъвовете“.

6. От XVI век децата във Франция празнуват с „априлска риба“, като залепят рисунки на риби на гърба на други хора.

7. На първи април 1889 г. на пазара в Чикаго излиза първата успешна миялна машина. Създателката й, Джоузефин Кокран, заявила, че „машината мие по-бързо от прислугата й“.

8. На първи април са основани и много компании, сред които производителят на дъвки „Риглис“ през 1891 г. и „Епъл“ през 1976 г.

9. На този ден през 1957 г. Би Би Си съобщава, че спагетните култури на швейцарските фермери се радват на рекордна година и показва кадри на хора, които берат фиде от дървета.

10. На първи април 1945 г. мощно цунами отнема няколко живота, но населението на тихоокеанските острови приема предупреждението за опасност като първоаприлска шега.

Днес, драги читатели, се усмихвайте повече и запазете тези усмивки на лицата си, но и в сърцата си, поне 365 дни, защото казва нашият любим български автор Радой Ралин: „Светът е оцелял, защото се е смял!“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук