Начало НОВИНИ BBC: Повече от 40 деца са убити в Мианмар

BBC: Повече от 40 деца са убити в Мианмар

0

Най-малко 43 деца са били убити от въоръжените сили в Мианмар след военния преврат през февруари, според правозащитната организация „Save the Children“.

Групата заяви, че страната от Югоизточна Азия е в „кошмарна ситуация“, като най-младата известна жертва е само на шест години.

Междувременно отстраненият лидер Аун Сан Су Чжи е обвинен в нарушаване на закона за държавната тайна на страната.

Пратеник на ООН в Мианмар предупреди за риска от „непосредствена кървава баня“, тъй като репресиите срещу продемократичните протести в страната се усилват.

Предупреждението е следствие на разпалване на боевете между армията и милицията на етническите малцинства в граничните райони.

Размириците в Мианмар започнаха преди два месеца, когато военните взеха контрола над страната след избори, които партията на Националната лига за демокрация спечели с огромно съпротивление.

Когато десетки хиляди хора излязоха на улиците в цялата страна в знак на протест срещу преврата, военните използваха водни оръдия, за да се опитат да ги разпръснат. След седмица реакцията ескалира и бяха използвани гумени куршуми и живи боеприпаси.

Най-смъртоносният ден на конфликта беше тази събота, когато бяха убити над 100 души.

Свидетели твърдят, че въоръжените сили са нападнали произволно хора по улиците, а някои хора дори са били убити в собствените си домове.

По информация на Би Би Си. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук