Начало БЪЛГАРИЯ България и още 4 страни ще получат от ЕС общо 2 854...

България и още 4 страни ще получат от ЕС общо 2 854 654 допълнителни дози ваксина

0

България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия ще получат общо 2 854 654 допълнителни дози ваксина в знак на съпричастност.

Това решение е било постигнато на заседание на посланиците към ЕС в Брюксел, съобщи португалското председателство на Съвета на ЕС.

Посоченото количество ще бъде поделено между петте страни според броя на населението, предава БТА.

Делът на България е 1 151 000 дози.

Общо 19 от останалите страни в ЕС ще си разпределят по същото правило 6,66 милиона дози. Допълнителните дози са осигурени от „Пфайзер“ и първоначално се предвиждаше да бъдат доставени в ЕС към края на годината.

Производителят осигури общо 10 милиона допълнителни дози. След разпределението Австрия, Чехия и Словения ще получат дози според броя на населението от цялото допълнително количество от 10 милиона. Решението е еднократно, отбелязва председателството.

Дотук се стигна след като България и още четири държави отказаха на полагащите им се дози от по-скъпата и трудно съхранявана „Пфайзер“, за да чакат по-евтината „Астра Зенека“. След като британско-шведската компания забави рязко доставките обаче, страните се оказаха сред най-слабо ваксинираните.

По 14-дневна заболеваемост от коронавируса България е на пето място в ЕС със 732 човека на 100 хил. По същия показател страната се нарежда на второ на Балканския полуостров, съобщи главният здравен инспектор Ангел Кунчев.Данните за смъртността – 21 на 100 хил. души ни отреждат трето място в Европейския съюз и първо на Балканския полуостров.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук