Начало НОВИНИ Изкуствен интелект „закопча“ в Дубай Призрака на наркомафията

Изкуствен интелект „закопча“ в Дубай Призрака на наркомафията

0

Френски наркобос, известен като „Призракът“, който се крие в продължение на десетилетие, беше арестуван в Дубай, след като полицията, въоръжена само с двадесетгодишна снимка на заподозрения, използва технология за изкуствен интелект, за да го издири.

Полицията в Дубай получи известие от Интерпол за издирване с червена бюлетина на 39-годишния Муфиде ‘Муф’ Бучиби, малко преди той наскоро да пристигне в емирството. Бучиби е използвал фалшива самоличност в опит да се скрие след кацане в града. Разположен е бил екип от офицери и е създаден център за анализ на криминални данни, за да бъде заловен един от най-издирваните мъже във Франция. Той е бил заловен миналата седмица, съобщава „Нешънал“.

„Той се криеше под няколко имена, сякаш изобщо не съществуваше, което представляваше голямо предизвикателство за нашите детективи“, каза Бриг Джамал Салем Ал Джалаф, директор на главния отдел за наказателно разследване в полицията в Дубай.

Полицията е използвала най-новите техники за изкуствен интелект, за да анализира наличните снимки и видеоклипове на заподозрения.

„Въпреки че френските детективи имаха само снимка на Бучиби отпреди повече от 20 години, нашите екипи успяха да установят местонахождението му“, каза висшият офицер.

Бучиби е участвал в операции за трафик и контрабанда на наркотици в цяла Европа с приблизителна стойност на черния пазар 70 милиона евро (82,6 милиона долара).

„През 2015 г. съдът в Бордо осъди Бучиби на 20 години“, каза Бриг Ал Джалаф. „Веднага след като нашите служители приключат разследването, Бучиби ще бъде насочен към прокуратурата за по-нататъшни правни действия“, каза Бриг Ал Джалаф.

Министерството на правосъдието ще вземе решение за екстрадицията му съгласно съществуващите споразумения с Интерпол.

Арестът беше приветстван от главнокомандващия полицията на Дубай, генерал-лейтенант Абдула Халифа Ал Мари и Жером Боне, главен директор на френската съдебна полиция. /БГНЕС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук