Начало НОВИНИ Говорителят на ЦИК: Няма да спираме хора, нарушаващи карантината си, да гласуват

Говорителят на ЦИК: Няма да спираме хора, нарушаващи карантината си, да гласуват

0
Димитър Димитров
Няма да спираме хора, нарушаващи карантината си, да гласуват. Никой не може да бъде ограничен в това си право. Това каза по bTV говорителят на Централната избирателна комисия Димитър Димитров.

„ЦИК и изборната администрация не лишават никого от право на глас. Санитарните мерки и карантините, които се налагат от РЗИ, са тези, които правят това нещо. В крайна сметка обаче всеки сам може да реши дали да спазва карантината, или не, независимо дали е отишъл да си напазарува, или е излязъл по някакъв друг повод“, коментира той.

За момента Димитров не можа да посочи какъв ще е броят на подвижните урни за гласуващите, които са под карантина.

Според него изборите ще бъдат честни и едва ли някой би трябвало да се съмнява в това. По думите му обаче в изборите имало участници, не защото искат да участват, а защото след това искат да оспорят резултатите.

Говорителят на ЦИК обясни кога бюлетината ни може да бъде счетена за невалидна:

„Двата печата и откъсването на купона са признаците на валидност на бюлетината. Единият печат се получава в началото, а вторият – в края, когато избирателят я връща. Всичко останало е отговорност на самите избиратели. Ако попълнят само преференцията, бюлетината няма да бъде валидна, но ако някой избере само партия или коалиция, гласът ще бъде отчетен.“

„Машинният вот не е сложен за избирателите – има еднократни ръкавици, специален дезинфектант, това ще му даде чувство за сигурност. Машините ще бъдат дезинфекцирани не след всеки избирател, но периодично“, категоричен бе той.  

„Правим всичко възможно да избегнем масови грешки в изборните протоколи. Оптимист съм, че изборните резултати ще бъдат обявени в срок“, увери Димитров.

Той информира още, че половината от назначените членове в СИК-овете са получили по две дози ваксини.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук