Начало БЪЛГАРИЯ Димитър Цанчев: Неизпълнението на договорите и клеветите срещу София отдалечават РСМ от...

Димитър Цанчев: Неизпълнението на договорите и клеветите срещу София отдалечават РСМ от ЕС

0
Проблемът между България и Република Северна Македония е ясен. Той се състои в неизпълнението от страна на съседката ни на едно подписано и ратифицирано международно споразумение.

Това коментира пред БГНЕС Димитър Цанчев, посланик, постоянен представител на България в ЕС.

„България няма претенции нито към суверенитета на РСМ, нито пък оспорва суверенното право на гражданите й да се самоопределят така, както намерят за подходящо. Скопие не намери смелост да изостави идеологическите елементи в своята държавна доктрина, останали непроменени от времената на комунистическа Югославия. Скопие продължава да изгражда своята идентичност изключително чрез присвояване и изопачаване на историята на България“, смята той.

„Българската позиция се ползва с внушителната подкрепа на нашето обществено мнение, което е достатъчно. Обществеността в западните държави-членки е предимно скептична към разширяването. Скопие няма официална роля в изработването на Преговорната рамка. Това е вътрешен въпрос на ЕС. Въпреки това РСМ има много важна задача – да си осигури подкрепата на България за провеждането на първата си Междуправителствена конференция с ЕС“, обясни Цанчев.

„Вместо да се опитва да разсее нашите притеснения, Скопие се зае да лобира и да провежда клеветническа кампания срещу България. Публикациите на ИФИМЕС съдържат неверни твърдения, а в някои случаи и език на омразата срещу България, а наскоро и срещу Германия“, продължава той.

Според него публикуването на архивите на тайните служби от югославската епоха и лустрацията ще разкрият една тъмна страница от историята на РСМ.

„Тези архиви съдържат доказателства за широкомащабното етническо инженерство, започнало в средата на 40-те години на ХХ век и осъществявано посредством репресии, показните съдебни процеси срещу македонските българи, масовите екзекуции от 1945 г. Скопие трябва постепенно да намери начини да формулира някаква по-рационална позиция за пред обществото и да започне да се ангажира с България“, добави постоянният представител на страната ни в ЕС.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук